Издания / премиери

Представяне на романа "Възвишение" от Милен Русков

Съвременна българска проза

Представяне на романа "Възвишение" от Милен Русков


◊ СЪБИТИЕТО

Културният център на СУ "Св. Климент Охридски" и "Жанет 45" имат удоволствието да представят

"
Възвишение" от Милен Русков

С участието на проф. дфн Светлозар Игов

6 октомври (четвъртък) 2011 година, 18.00 часа -
Културен център на СУ, зала на @лма@лтер


◊ ЗА АВТОРА

Милен Русков (1966) е български писател и преводач. Автор на три книги: "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004), за която получава наградата за дебют "Южна пролет", "Захвърлен в природата" (2008), за която получава наградата "Вик" за роман на годината, и "Възвишение" (2011). Превел е над 20 книги от английски, в т.ч. "Изповедите на един английски пушач на опиум" на Томас де Куинси, "Пари" на Мартин Еймис, "Как да гледаме философски на живота" на Джеръм К. Джеръм, и др.


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата ни връща в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, – участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – „конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка“, по израза на
Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така.

Светлозар Игов: Увлекателно-драматичен сюжет, уникални като художествени образи герои, майсторско сказово разказване, трагика и хумор – новият роман на Милен Русков е ключ към философско-историческите и народопсихологически проблеми на възходите и провалите на българина и българската общност в техните исторически пътища и безпътици.

Миглена Николчина: Както и в другите си романи, той върви срещу течението на лесното и повърхностно писане. Като възкресява яркия, мощен, смешен, омагьосващ, покъртителен, първозданно свеж език на възрожденските ни писатели, Русков поднася темите, които създадоха България и българската литература, с нова сила и дълбочина, в диалог с Бога и фатума на историята. Глътка въздух в днешната задуха – онова литературно събитие, на което бяхме престанали да се надяваме.

Ани Илков: Книги като тези на Милен Русков нито се пишат лесно, нито се появяват често в България, а сигурно и навсякъде.

Митко Новков: Иронична, плътна, с богат език, въобще истинско постижение на българската литература.




√ За най-нетърпеливите - откъс от романа на Милен Русков в списание "LiterNet" - Из "Възвишение".

√ За желаещите да прочетат цялата книга - поръчайте я от книжарница "Книгосвят" - "Възвишение".

√ За почитателите на автора и книгата - очаквайте в списание "LiterNet" обстойна рецензия от Светлозар Игов - 13.10.2011.

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
03.10.2011 г. 22:12
Посетено:
2194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13265-predstavyane-na-romana-vazvishenie-ot-milen-ruskov