Издания / премиери

Премиера на "Надморската височина на любовта" от Йорданка Белева в Шумен

Съвременна българска проза

Премиера на "Надморската височина на любовта" от Йорданка Белева в Шумен


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на „Надморската височина на любовта” -  дебют на Йорданка Белева в прозата

На 26 септември 2011 г. от 18.30 часа в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" - гр. Шумен.

Редактор на книгата е Деян Енев. Тя съдържа 13 разказа и е отпечатана от Издателство ''Славена" - Варна, снимка на корицата - Владислав Христов.
 

◊ ЗА АВТОРА

Йорданка Белева е родена в гр. Тервел през 1977 г. Завършва българска филология и библиотечен мениджмънт. Докторант по обществени комуникации и информационни науки. Лауреат от национални конкурси  за поезия. Автор на стихосбирката "Пеньоари и ладии" (2002), спечелила първа награда от националния конкурс „Веселин Ханчев”. През 2005 г. печели първа награда в Националния литературен конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев”.


◊ ЗА КНИГАТА

"Йорданка Белева с лекота излиза от седефения мрак на бабината ракла и се гмурва в глъбините на глобалното, между постмодерни измерения на отчаянието...

Прави го изящно, четивно, освен това разбира от думи, от живот и смърт. Ако прочетете тази книга, ще откриете колко интересно може да бъде всичко, когато този, който го гледа, е талантлив като Йорданка."

"Такива разкази се пишат трудно и затова първата белетристична книга на Йорданка Белева „Надморската височина на любовта” е толкова тънка. Такива разкази се пишат трудно, защото знаят много – те пренасят паметта на предишните светове в днешния свят, използвайки онзи особен способ на художествено познание, който притежава само истински талантливият автор. Тези тринайсет разказа биха били солта поне на три белетристични книги, но Йорданка Белева ги е събрала в един-единствен тънък сборник. Сам Милорад Павич би прочел с удоволствие на глас някои от изреченията вътре. Кристален дебют!"
Деян Енев
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
16.09.2011 г. 15:53
Посетено:
1961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13155-premiera-na-nadmorskata-visochina-na-lyubovta-ot-yordanka-beleva-v-shumen