Издания / премиери

Представяне на книгата "Град - междинни полета" от Борис Минков в Пловдив

Мултимедийна презентация на тема "Град и кино във Ваймарската република"

Представяне на книгата "Град - междинни полета" от Борис Минков в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" има удоволствието да представи книгата "
Град - междинни полета" от Борис Минков и в Пловдив след представянето й на "Празници на изкуствата - Аполония 2011", Созопол.

Специално за пловдивчани Борис Минков ще представи мултимедийна презентация на тема „Град и кино във Ваймарската република“ (Германия от 20-те и 30-те години с примери от филми на Валтер Рутман, Фридрих Вилхелм Мурнау и Фриц Ланг).

13 септември (вторник) 2011, 18:00 ч.
Културен център "Тракарт"

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

“Град – междинни полета” от Борис Минков

Книгата разгръща различни концепции за пресичанията между градското пространство и литературата. Започната като научен труд, който да представя визиите за големия град от 20-те и 30-те години на ХХ век и техните рефлексии в литературата в Германия и България, разработката постепенно включва полета, които не са предмет на литературознанието. Така книгата наблюдава непосредствено местата на лунапарка, на летището, на универсалния магазин, на естрадата или на жанра на броилката, спира се мимоходом на редица филмови произведения, говори за произхода на вариететната култура или за развитието на транспортните средства през ХІХ век. С това тя постига обхватност в разбирането за града като динамично публично пространство, но и като място на пораждането на всяка медия – от слуховете до барикадите, от уличните детски песни до застрахователните концерни.

Книгата е представена на 03 септември 2011 г. в програмата на Аполония в Созопол от Ани Илков.


◊ ОТКЪС

Из въведението на "Градът – междинни полета"

Тази книга тръгва от позицията, че градът е такава съставна част от човешкото, която няма алтернатива. За тази позиция статистиките за струпване и преразпределение на градските обитатели не са от значение. Градът – това са не жителите, а следите, които се произвеждат ежедневно чрез погледа, както и средата, която създава всяка индивидуална сетивност. Така сам по себе си градът изобщо не съществува.
Своеобразен триумф на абстрактността, той е родното място на всичко умозрително. Градът е само термин (или по-добре пра-термин), който присъства само когато се оперира с него. Той работи с местата, в които е концентрирана човешката комуникативна енергия. Неизменна, но в същото време неуловима сцена, която се променя във всеки момент, на която се поставят игри на маскиране и разпознаване, на срещане и разминаване, на нетърпение и на досада, на тайни и на публично обявяване.

Градът е и нашето предзнание за света, пространството на винаги втората среща. Той е мястото на всяка събитийност, и то не защото не би могло нещо да се случи и в открито море или например на Антарктида, а заради придобитата склонност на човека да поставя и откритията си върху територията на вече познатото. Защото градското възприятие предполага мисленето за случващото се да се движи винаги заедно с мисленето за това какво би могло да се случи. С основания на това място се разполага литературата и се чувства у дома си. По същия начин на тази едновременно реална и имагинерна територия на градското се чувстват у дома си може би само още застрахователните концерни.

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
11.09.2011 г. 21:55
Етикети:
презентацияПловдивпремиеракнигаБорис МинковИК Жанет 45
Ваймарската република
Град и кино
Град - междинни полета
Посетено:
1835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13107-predstavyane-na-knigata-grad-mezhdinni-poleta-ot-boris-minkov-v-plovdiv