Издания / премиери

Премиера на "Изъ Пловдивъ въ друго време" от Емил Стоицов

Колоритен и интригуващ труд

Премиера на "Изъ Пловдивъ въ друго време" от Емил Стоицов


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на един от празниците, които ни връщат към миналото не просто да го поменуваме, а да водим диалог с него, издателство "Жанет 45" има удоволствието да Ви покани на представянето на книгата "
Изъ Пловдивъ в друго време" от Емил Стоицов, един вълнуващ с колорита си и интригуващ с посланията си труд.

Събитието е на 5 септември (понеделник) от 18:00 часа в Градска художествена галерия - Постоянна експозиция "Енчо Пиронков" в Стария град (ул. "Васил Кънчев" №1).

. Представя: Здравко Дечев

Очакваме Ви!


◊ ОТ АВТОРА

Достопочтенний читателю,

Ти, който отваряш тази книжица, наредена с текстове от всякой род, публикувани във вестници, списания и брошурки за едно друго време, която нарекох с името на нявгашното пловдивско издание

Изъ Пловдивъ,

знай че нищо в нея не е доизписвано, а гдето е размишлявал автор... е видно. Нещо повече, за тези текстове от стария правопис е запазен краесловния “Ъ” - да е по-автентично... и дано не се затрудниш с четенето, но пък така ще четеш по-бавно и ще проумяваш по-добре списователите!

Дали са достоверни, не знам със сигурност – така са ги написали и подписали се и неподписали се автори, така ти ги и предлагам. По онова време не е било много на почит да си пишат имената под текстовете, както в централний така и въ местний печатъ. Дали от скромност или нещо друго, не се наемам да твърдя.

Постарах се да не навлизам в територията на професионалните разбирачи на историята, и ако те с нещо не са съгласни, да ме простят. Искам само днешните люде да усетят времето и да видят града си и проблемите му през очите на нявгашните вестникари. Може авторите да са били пристрастни и необективни, да са били политически обвързани или независими. Може да са ползвали новинарската агенция “ЕГК” - „Една Госпожа Каза” и “ЕГП” – „Една Госпожа Потвърди”, популярни по онова време. Може! И какво от това, тази книжица не е научно съчинение.

А относно публикуваните “образи” - фотографии, факсимилета и прочие, тях открих в архива на НБ ”Иван Вазов” и в някои от вестниците и списанията.

Впрочем читателю, преживей емоциите и вълненията на отдавна отишлите си хора и...


Прийми господине читателю, уверенията за отличното ми към теб почитание

Авторът

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
02.09.2011 г. 15:55
Етикети:
ИК Жанет 45Пловдивкнигапремиера
Емил Стоицов
Изъ Пловдивъ въ друго време
Посетено:
1511
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13053-premiera-na-iza-plovdiva-va-drugo-vreme-ot-emil-stoitsov