Издания / премиери

Представяне на книгата на Янис Рицос "Писмената на зрящия"

Здравка Михайлова с Държавната награда за превод на гръцка литература на чужд език (2010) на Република Гърция

Представяне на книгата на Янис Рицос "Писмената на зрящия"


◊ СЪБИТИЕТО

Гръцката фондация за култура в София
 най-любезно Ви кани на

Представяне на книгата на Янис Рицос “Писмената на зрящия”
Превод от гръцки Здравка Михайлова

На 7 септември 2011 г., сряда, 17:30 ч., ул. “Георги Бенковски” № 51

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

Янис Рицос “Писмената на зрящия”. Изданието е осъществено от ИК „Стигмати” с подкрепата на  гръцкия Национален център за книгата, по повод 100-годишнината от рождението на Я. Рицос (1909-1990). За него Здравка Михайлова е отличена с Държавната награда за превод на гръцка литература на чужд език (2010) на Република Гърция.

Янис Рицос е един от най-големите, не само гръцки, творци и интелектуалци, отдали творческата си енергия на така нареченото "ангажирано" изкуство на своето време, потопили се дълбоко в Историята, взимали значими естетически и граждански решения, веднъж правилни, друг път погрешни. Както самият Рицос пише: „Ако опрощение не е поезията — прошепна насаме, — тогаз отнийде милост да не чакаме".

По стиховете на Рицос е композирана музика от творци като Микис Теодоракис и други известни гръцки композитори, позната по целия свят. Поетичните му композиции от петдесетте и шейсетте години, цикълът поетично-философски монолози "Четвъртото измерение" по мотиви от древногръцките митове, най-вече цикълът на Атридите, кратките му стихове от последния период и преди всичко произведенията му в проза от деветте творби с общ наслов „Иконостас на анонимни светци" (една от които - „Ариостос Внимателният разказва мигове от сънищата и живота си", преведена на български от 3. Михайлова и публикувана от изд. „Балкани" през 2005), „Тези странни неща" (друго заглавие от същия цикъл) изправят поета, еретичен и разголен, пред все по-нарастващото недоверие на критиката, чрез която ортодоксалната левица се опитва да го игнорира и омаловажи.



Автор:
Гръцка фондация за култура
Публикация:
01.09.2011 г. 21:12
Посетено:
2316
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13051-predstavyane-na-knigata-na-yanis-ritsos-pismenata-na-zryashtiya