Издания / премиери

Представяне на книга на английски език за българската история и култура

Нова публикация на Американския научен център в София

Представяне на книга на английски език за българската история и култура


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 август Американският научен център в София (АНЦС) ще представи най-новата си публикация на английски език за българската история и култура— State and Church: Studies in Medieval Bulgaria and Byzantium [Държава и църква: Изследвания върху средновековна България и Византия], редактирана от акад. Васил Гюзелев и проф. Кирил Петков.

По случай XXII Международен конгрес за византийски изследвания, който се провежда в София от 22 до 27 август, и с финансовата помощ на фондация "Америка за България", АНЦС издава на английски език сборник с тринадесет изследвания от изтъкнати български медиевисти и византинисти под редакцията на акад. В. Гюзелев и проф. К. Петков. Книгата ще бъде широко разпространена в Западна Европа и Северна Америка.

Представянето на изданието е част от програмата на международния конгрес. То ще се състои в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" от 19:30 до 21:00 часа.
 
Американският научен център в София (АНЦС) е създаден през 2004 г. като частна, независима, академична организация с нестопанска цел, чиято мисия е да насърчава сътрудничеството на изследователи в хуманитарните и социалните науки от Северна Америка и България и по-общо Югоизточна Европа, както и да стимулира интереса на американски и канадски учени и  студенти към българското и балканското историческо и културно наследство.

Освен представянето на новия сборник, директорът на АНСЦ, проф. Денвър Гранинджър ще обяви резултатите от тазгодишния конкурс на центъра за българска дисертация по средновековна тематика. След преработка трудът, спечелил конкурса, ще бъде издаден на английски.

С подкрепата на фондация "Америка за България", АНЦС е основен спонсор на XXII Международен конгрес за византийски изследвания. Центърът субсидира участието в конгреса на 40 участници от България и 11 участници от Македония, Сърбия и Хърватия.

Тази година АНЦС даде стипендии на 13 млади български изследователи за командировки (1-3 месеца) до научни центрове в другите балкански страни. От втората седмица на септември АНЦС ще приеме тазгодишната група стипендианти от американски и канадски университети, които пишат дисертации по българска и балканска тематика.

По-подробно за АНЦС можете да видите на нашата уеб страница, която от идния месец ще бъде налична и на български: http://www.einaudi.cornell.edu/arcs/index.asp


◊ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗДАНИЕТО
 
State and Church: Studies in Medieval Bulgaria and Byzantium.
Edited by Vassil Gjuzelev and Kiril Petkov

[Държава и църква: Изследвания върху средновековна България и Византия. Под редакцията на Васил Гюзелев и Кирил Петков.]
The American Research Center in Sofia, 2011.
ISBN 978-954-92571-2-0

Накратко за изданието:
 

Сборникът представя тринадесет изследвания, посветени на историята на средновековна България и Византия от шести до петнадесети век. Повечето от трудовете са публикувани през последните петнадесет години на български. Целта на изданието е да даде на англоезичния изследовател представителен набор от теми и идеи, които характеризират българската историческа наука през последните десетилетия. Общото историографско въведение за развитието на българската медиевистика, писано от академик Гюзелев, и анотираната библиография на най-значимите изследвания върху средновековна България дават изключително полезни ориентири за чуждоезичните учени и студенти, които се интересуват от българското и балканско средновековие.

За редакторите:

Акад.
Васил Гюзелев е член на Българската академия на науките и професор по средновековна българска история в Софийски университет "Св. Климент Охридски". През последните четиридесет и пет години той е преподавал на няколко поколения български медиевисти. Бил е гостуващ професор в университетите в Москва, Кьолн, Лайпциг и Виена. Неговите изследвания включват петдесет книги и около двеста и петдесет статии по средновековна българска и византийска тематика. Акад. Гюзелев е съорганизатор на Международния конгрес по византинистика, който се провежда в момента в София.

Д-р Кирил Петков (Kiril Petkov) е защитил докторати по средновековна история на България и Югоизточна Европа в Софийския университет "Св. Климент Охридски” и по средновековна история в Ню Йоркския университет (2002). Той е професор по история на Средиземноморието в Университета на Уисконсин-Ривър Фолс в САЩ. Публикувал е десетки статии и три книги.


Отзиви за книгата:

Средновековна България и Византия са поддържали близки и сложни отношения през вековете. Изследванията за средновековна България, средновековните българи и средновековните български земи са от голям интерес, както за византинистите, така за медиевистите. Статиите в този сборник са писани от водещи български историци и разглеждат важни аспекти на политиката, културата и религията в средновековна България и Византия. Това е добре дошло допълнение към библиотеката на всеки изследовател на средновековните Балкани.
Димитър Г. Ангелов, професор по история на Византия, Университета в Бърмингам, Великобритания


Ясен и достъпен, този том представя приноса на водещи български медиевисти и византинисти, като разглежда проблеми на историографията, символизма на облеклото, монашеския живот и култа към светците, както и проблема за културното възприятие и разбиране за „Другия” през Средновековието. Статиите, събрани тук, обхващат широк диапазон от теми и подходи и имат принос за изучаването на редица писмени, археологически и други източници. Сборникът ще бъде от полза за всички учени, които се интересуват от средновековна България и нейните отношения с Византия.
Флорин Курта, професор по средновековна история и археология, Университета на Флорида, САЩ
Автор:
АНЦС
Публикация:
25.08.2011 г. 13:57
Етикети:
Американски научен центърВизантияисторияакад. Васил Гюзелевпремиера на книгаАНЦС
византийски изследвания
проф. Кирил Петков
Bulgaria and Byzantium
State and Church: Studies in Medieval
средновековна България
Посетено:
3283
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13022-predstavyane-na-kniga-na-angliyski-ezik-za-balgarskata-istoriya-i-kultura