Издания / премиери

Представяне на книгите "Злак" от Васил Балев и "Неделимо число" от Катерина Стойкова

Съвременна българска поезия

Представяне на книгите "Злак" от Васил Балев и "Неделимо число" от Катерина Стойкова


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Факел експрес"
представя на Фестивала на изкуствата „Аполония”
новите поетични книги

"
Злак" от Васил Балев и "Неделимо число" от Катерина Стойкова

Слово проф. Светлозар Игов
Водещ Георги Борисов

5 септември (понеделник), 18.00 ч.
Художествена галерия, Созопол


◊ ЗА АВТОРИТЕ И КНИГИТЕ

Васил Балев е роден в Карлово през 1985 г. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.
През 2003 г. е отличен на конкурса "Южна пролет" и награден с безплатно издаване на негова поетична книга. В. Балев е първият лауреат на националната награда за студентска поезия на фондация "Св. Климент Охридски" (2007). Награден като Млад автор на годината от Министерството на културата (2007).

Редактор на страницата за млади автори във вестник “Труд”.
 
„Злак” подкупва не само със своята дълбоко стаена и предизвикателна, присъща единствено на младостта искреност, с жаждата си за злак и топлина в студа, но изненадва, дори на места плаши с една неестествена за толкова млад автор сдържаност, чувство за мярка, култура на стиха и вродено като че ли чувство за трагичното. Същевременно тя вдъхва особено доверие и уважение заради едно друго чувство – за памет, което поетът в едно свое интервю сам определя като свое най-важно качество. Балев наистина помни – не само своите деди и земи, но и интонациите и уроците на голямата българска поезия. И не само ги помни – носи ги в кръвта си. За разлика от повечето си връстници и техните безпомощни опити да разрушат из основи родния поетичен език, за да чуем техния или по-скоро чуждия, той не се срамува от себе си и своите корени, а успява максимално да ги приближи до модерното светоусещане и европейските хоризонти, от които ние, по-възрастните негови събратя, бяхме лишени.
Георги Борисов

 
Катерина Стойкова (
Katerina Stoykova Klemer) е родена на 4 юни 1971 г. в Бургас. Завършва електроника и електротехника в Бургаския свободен университет през 1995 г. и същата година се преселва в САЩ, където работи като инженер в IBM и Lexmark. През 2009 г. получава магистърска степен по изящни изкуства, специалност "Поезия", от „Сполдинг Юнивърсити“ в Луизвил, Кентъки. Основател и главен редактор на издателство „Accents Publishing“ от 2010 г., К. Стойкова е водещ на радиошоуто за литература, изкуство и култура „Акценти“ в Лексингтън, Кентъки, където живее в момента.

Катерина Стойкова пише стихове и проза на български и английски и превежда поезия на двата езика. Автор е на поетичните книги „
Въздухът около пеперудата/The air around the butterfly“ („Факел Експрес“, 2009) и „The Most“ („Finishing Line Press“, 2010). Нейни стихотворения са публикувани в български, американски, ирански, немски и италиански литературни издания.

Катерина Стойкова е носител на литературната награда „Дъбът на Пенчо” за първа книга (2010).

 
Поезията на Катерина Стойкова се стреми към емоционална неутралност. А най-лапидарните й творби приличат на стафиди, на изсушени зърна, от които сокът е не само изстискан, но и на които липсва сладост. Склонен съм да считам тази нулева, неутрална емотивност, не само за бягство от отдавна тривиализираната в българската традиция емотивна стихийност (която мнозина все още считат за органична поетичност), но и за търсене и изобретяване на съвсем нов лирически език.

Проф. Светлозар Игов
Автор:
Изд. "Факел експрес"
Публикация:
21.08.2011 г. 14:50
Посетено:
2047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13012-predstavyane-na-knigite-zlak-ot-vasil-balev-i-nedelimo-chislo-ot-katerina-stoykova