Издания / премиери

"Тангра и неговият син" в Алея на книгата – Варна 2011

Епическа сага за кан Крум от Кармен Мишу

"Тангра и неговият син" в Алея на книгата – Варна 2011


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 юли от 19.00 ч. в Арт салона на Радио Варна, в рамките на фестивала Алея на книгата – Варна 2011, ще се състои премиерата на „
Тангра и неговият син” от Кармен Мишу, редактор Виктор Самуилов, художник Ростислав Димитров, ИК "Жанет 45", 2011.

Книгата ще представи Виолета Тончева.


◊ РОМАНЪТ

Увлекателният роман на Кармен Мишу „Тангра и неговият син” не само изравя от забрава миналото, но и го пресъздава с такива художествени образи, които убедително пренасят до съвременниците посланието за мисията на държавника и за необходимостта от историческа памет. Стореното от Кан Крум - законотворец, обединител и завоевател, възправил се срещу Византия и превърнал България във фактор на световната сцена в края на 8. и началото на 9. век, не може да не предизвика у българите чувство за национално достойнство. В този смисъл романът търси своите читатели сред всички възрасти.

Кармен Мишу използва цялата историческата фактология за Хан Крум, доколкото тя съществува, за да втъче в нея едно логично и динамично развитие на действието, наситено с ярки житейски ситуации, очаквани интриги  или неочаквани развръзки. Написан в стила на добрите исторически романи, които доминират обществената представа за даден исторически период в много по-голяма степен от академичните трудове (какъвто е случаят с „Време разделно”), „Тангра и неговият син” има пълния шанс да въздаде историческа справедливост за кан Крум.

Какво имам предвид. Напълно заслужил прозвището си Крум Страшни, той е жесток самодържец, всяващ ужас у родни и чужди – сещаме се веднага за чашата, направена от черепа на сразения византийски император Никифор, с която сюбиги вдига своите наздравици. В интерпретацията на Кармен Мишу обаче канът е преди всичко една изключителна личност, обсебена от висшето чувство за дълг към България. Дългът и привилегията да бъде син на бог Тангра са едно и също нещо за средновековния владетел, който с волята, смелостта, стоицизма, последователността и визионерството си изгражда силната средновековна българска държава.

Образът на лидера авторката допълва на едно следващо ниво и с присъщи за обикновения човек качества като любов, привързаност, преданост или пък фанатична ненавист към предателите. Индивидуализираните женски образи - Ирдиз - разказвачката на истории, пренасящи паметта за българското; Алки - майката, прорицателка и лечителка; Угрине – предана съпруга и бранителка; Севта – красивата тракийка, голямата любов на кана, мултиплицират емоционалното въздействие.

С този свой роман Кармен Мишу със сигурност може да се причисли към най-добрите експерти по средновековни оръжия, обсадни съоръжения, бойни техники и въобще водене на средновековен бой. Защо пък да не очакваме това от една жена, след като някога прабългарките са се обучавали в бойни изкуства заедно с мъжете...

С „Тангра и неговият син” българската литература вече има своята сага за кан Крум. Подобно на всяка друга уважаваща себе си литература, която чрез сагите поддържа славния дух на предците жив.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.07.2011 г. 15:33