Издания / премиери

Премиера на книгата "Глас от общественото мнение" от Мирослава Кортенска

В рамките на инициативата „Европейска Алея на културата“

Премиера на книгата "Глас от общественото мнение" от Мирослава Кортенска


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Ентусиаст“ има удоволствието да ви покани на официалната премиера на книгата „Глас от общественото мнение“ от Мирослава Кортенска,

На 23 юли, събота, от 18:00 ч. в Галерия „Васка Емануилова“ (бул. „Янко Сакъзов“ № 15), филиал на Софийска градска художествена галерия.

. Книгата ще представи Леа Коен, автор на осем романа и посланик на България в Брюксел в периода 1991-1996 г.

Тази книга регистрира нелекия процес за формиране на един от важните белези на съвремието ни - общественото мнение. Това е една придобивка, която се отвоюва с усилия, ето защо книгата носи енергията на създаването на самоличност от нов тип за самото общество и неговите граждани. Промяната не дойде наготовo с Прехода, а е знак, че европеизирането ни е вече в ход.

• Събитието е в рамките на организираната от фондация „За Оборище“ инициатива „Европейска Алея на културата“ (23-24 юли 2011 г.), която ще се проведе в софийския парк „Ген. Вл. Заимов“ („Оборище“), част от програма „Европа“ на Столична община, в която издателство „Ентусиаст“ ще вземе участие.


◊ ЗА АВТОРА

Мирослава Кортенска е доктор на изкуствознанието, театрален критик, културолог, драматург и преподавател. Автор е на изследването „Културен вертикал“ (1998), посветено на процесите и водещите имена в българския театър и култура в последното десетилетие на ХХ век, както и на книгите „Културен компас. Посока: Балканите – Европа“ (2006) и „Културната мисия на кръга „Мисъл“ (2008). Първите две заглавия са подкрепени от Министерството на културата, като „Културен вертикал“ е преведена на английски, немски и френски език. Мирослава Кортенска е автор и на документалните филми „Отместеното поколение“ (БНТ, 1999) и „Възстановителна репетиция“ - портрет на известния режисьор Любен Гройс (БНТ, 2004). Тя е един от най-последователните изследователи на театъра и културата ни в рамките на ХХ век. През 2007 г. печели проект във Фонд „Научни изследвания“ при МОН – „Пътят към Европа - ХХ век“. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

Новата ѝ книга „Глас от обществено мнение“, която ние имаме удоволствието да издадем, е своеобразен документ на времето, един личен опит на авторката Мирослава Кортенска да се осмисли периодът от първото десетилетие на XXI век. Книгата очертава и един важен преход – формирането на обществено мнение. Тя съдържа текстове, писани от авторката в този период, документира горещи точки на сблъсък с приумици на властта, с публични факти, които носят явен антиобществен характер, като отричането от изконните български ценности – езика ни, литературата, историята ни, налагането на комерсията в образованието, както и културата.


Автор:
Изд. "Ентусиаст"
Публикация:
18.07.2011 г. 15:00
Посетено:
1824
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12905-premiera-na-knigata-glas-ot-obshtestvenoto-mnenie-ot-miroslava-kortenska