Издания / премиери

Премиера на Чавдар Ценов в Алея на книгата – Варна 2011

"Другата врата" – упражнение по стил между буквално и преносно

Премиера на Чавдар Ценов в Алея на книгата – Варна 2011


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 юли от 20.00 ч. на сцена „Раковина” в Морската градина, в рамките на фестивала Алея на книгата – Варна 2011, ще се състои премиерата на сборника с разкази „Другата врата” от Чавдар Ценов, изд. „Рива”, редактор Силвия Чолева, художник Веселин Праматаров.

Книгата ще представи Виолета Тончева, откъси ще чете Стоян Радев.


◊ КНИГАТА

В четвъртата си книга, сборника с разкази „Другата врата”, Чавдар Ценов отново е проникновен изследовател на човешки състояния, вдъхновяващ се от различните ракурси към едно и също нещо и от възможностите за трансформация на възприятието. Следвайки тази писателска логика, той разполага героите си във всекидневието само като наблюдатели, като воайори над собствената си или чуждата екзистенция, докато истинското им живеене се случва в сферата на менталното. Там се развихря истинският им потенциал, там въображението им конструира фантазми, обговаря и обживява копнежа по другия, различния, цветния, сияещия свят.

Същественото за този копнеж е, че макар и да носи в себе си тъга, той не внушава трагика, още по-малко фатализъм. Той не страда и не се самосъжалява. Напротив – той харесва сам себе си, защото е логичен резултат от рецепцията за света като място, обитавано от индивиди, пресичащи орбитите си – сега, преди и в бъдеще. Една от специфичните и привлекателни страни в творчеството на
Чавдар Ценов е именно това пътуване назад и напред във времето. Panta rei-форматът създава паралелни светове, които снизхождат или възхождат един към друг и модулациите на тяхното реверсивно движение опияняват и очароват – най-напред самия автор, а след това и читателя. Неведомото като сън, мечта, блян, но и като парещо със сетивността си преживяване – една експресия насън и наяве, която доминира и изгражда основния наратив в тази  интелектуална и ироническа книга с подчертан пиетет към езика и към стилистичната игра между буквално и преносно.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
18.07.2011 г. 12:55
Етикети:
Посетено:
1588
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12904-premiera-na-chavdar-tsenov-v-aleya-na-knigata-varna-2011