Издания / премиери

"Седемте изкушения на Златния Орфей" - Владимир Гаджев

Summer, Sea, Sun, Sand, Stage, Song, Sex ...

"Седемте изкушения на Златния Орфей" - Владимир Гаджев


◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 22.06.2011 г., от 18 часа в Студио 5 проф. Владимир Гаджев ще представи най-новия си труд "Седемте изкушения на Златния Орфей".

Както подсказва заглавието, книгата е посветена на един от най-значимите наши форуми за развитието на развлекателния музикален жанр - "Златния Орфей". Книгата е излязла от печат през май 2011 г., издадена е от издателство "Изток-Запад".

Презентацията на книгата ще се води лично от автора проф. Гаджев, в програмата на вечерта ще участва и поп примата Ани Върбанова. Входът е свободен за всички съмишленици на фестивала, критици, музиканти, журналисти и любители на българската песен. 


◊ ЗА АВТОРА

Владимир Стоянов Гаджев е български музикален критик и журналист - един от пионерите на новото българско "джаззнание". От началото на професионалната си кариера през 60-те години на XX в. Гаджев следи отблизо възраждането, развитието и проблемите на българския джаз. Той е дългогодишен кореспондент на специализирани музикални списания в Германия, Чехословакия и Полша (Jazz Forum). Преподава социология на музиката и история на джаза в Нов български университет.

Проф. Гаджев е автор на множество оперативни критики и проблемни статии върху съвременния български джаз, както и на множество портрети на творци в тази област. През 2000 г. германското издателство "Konemann" и българското “Кибеа” отпечатаха за разпространение в цял свят неговата “Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света” (художник Антон Радевски). През 2004 г. издателското ателие “Анго Боянов” даде път на книгата му "A Love Supreme. Веселин Николов и неговите “Бели, зелени и червени” – първият системен труд за изтъкнат български джазмен. 20-страничен синтез на тази книга бе изискан от Колумбийския университет в Ню Йорк за включване в многотомната поредица “История на джаза по света”. През 2010 г. излезе друга негова нова книга "Джазът в България и Българите в джаза + CD", издателство "Изток-Запад".

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
22.06.2011 г. 09:38
Етикети:
нови книгимузикални новинипопулярна музикаджазмузикакнигапремиера
книги за музика
Златния Орфей
проф. Владимир Гаджев
Посетено:
1930
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12783-sedemte-izkusheniya-na-zlatniya-orfey-vladimir-gadzhev