Издания / премиери

Представяне на изданието "Ромите – история в картинки"

Премиера на книгата в София

Представяне на изданието "Ромите – история в картинки"


◊ СЪБИТИЕТО

Полският институт в София и Посолството на Република Полша
Ви канят на представянето на изданието „Ромите – история в картинки"

. С участието на Януш Балковски, председател на УС на Фондация „Пром” и
д-р Малгожата Ружицка, Департамент „Вероизповедания и етнически и национални малцинства” на Министерство на вътрешните работи и администрацията на Полша

21 юни 2011 г., вторник, 18 ч., 
ул. „Веслец” № 12

Проектът е осъществен от Фондацията за социална интеграция „Пром” във Вроцлав по инициатива на Полския институт в София и Посолството на Република Полша в София. Книгата е издадена като комикс и съдържа текстове на три езика – полски, български и ромски.

Изданието ще бъде представено и по време на организираната от Европейската комисия в България конференция на високо равнище, посветена на приноса на фондовете на ЕС за интеграция на ромите на 21 и 22 юни в София, както и във Велико Търново (23 юни) и в Бургас (24 юни). Полският институт в София ще разполага със собствен щанд по време на проявата в София.

На 20 юни 2011 г., понеделник, 19.30 ч. в СУ „Св. Климент Охридски”, Театрално студио „Алма Алтер”, ще бъде представен спектакълът „Gypsy Ад или несподелена близост”, посветен на ромите. Идея и изпълнение на спектакъла – Зорница Антонова.


◊ ПОВЕЧЕ

Фондацията за социална интеграция „Prom” е неправителствена организация, обединяваща хора, желаещи да оказват съзнателна и ефективна помощ – образователни работници, учители, аниматори на културата, терапевти, студенти и доброволци. Нейна цел е да помага на най-нуждаещите се чрез обучение, интеграция и активизиране на различни среди, в т.ч. дискриминирани, маргинализирани и изложени на опасността от изключване от обществото групи.    

Януш Балковски – обществен деец, от 2004 г. председател на Фондация за социална интеграция „Пром” - Вроцлав. Многогодишен координатор на проекти, свързани с деца и юноши от национални и етнически малцинства. От 2003 г. организатор на инициативите в рамките на Правителствената програма, посветена на ромската общност в Полша. Автор и редактор на книги за историята и културата на ромите. От 2009 е редактор на издателската поредица „Situation of Roma Minority in Czech, Hungary, Poland and Slovakia”.

Малгожата Ружицка - доктор по културология, абсолвент на Националното училище за публична администрация, завършила е журналистика. Професионално се занимава с проблемите на националните и етнически малцинства в публичната администрация, съавтор на правителствената Програма за ромската общност в Полша, от 11 години се занимава с проблемите на ромите, представлява Полша в Експертния комитет по въпросите на ромите към Съвета на Европа.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
20.06.2011 г. 15:14
Посетено:
2545
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12767-predstavyane-na-izdanieto-romite-istoriya-v-kartinki