Издания / премиери

Премиера на "Радослава и викингският принц" от Кристофър Бъкстън

Романът, който изследва един от тъмните мигове от българската история

Премиера на "Радослава и викингският принц" от Кристофър Бъкстън


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Милениум" има удоволствието да ви покани на

представянето на новия роман на
Кристофър Бъкстън "Радослава и викингският принц"

На 16 юни, в книжарница "Хеликон" (Грандхотел "България"), от 19 ч.

Романът, който изследва един от тъмните мигове от българската история – няколко десетилетия след падането ни под византийско робство. "Радослава и викингският принц" е третата книга на автора и е умело дозирана смес от приключения, романтика, исторически познания и динамично действие.


◊ ЗА КНИГАТА

Англичанин шокира с трилър за България

Историческият роман не е скучен и морално остарял жанр, защото може да бъде динамичен и зрелищен екшън с романтични нотки и много познавателни елементи. Това доказва премиерният роман на англичанина Кристофър Бъкстън, който от 40 години е влюбен в България, в българската история и в една българка.

Новата му книга, озаглавена „Радослава и викингският принц”, проследява заплетена приключенска интрига, ситуирана в Константинопол непосредствено след падането на България под византийско робство. Макар и в изгнание, наследниците на Гаврил Радомир и Иван Владислав продължават да оспорват правото си върху трона. Съперничи им и бунтарят Петър Делян, разгромен от викингски наемници. Самата Византия тъне в коварство и смърт, а в императорския дворец като заложница живее княгиня Радослава...

Това е трети роман на Кристофър Бъкстън със сюжет от българската история и според много литературоведи лондончанинът успява да попълни онази ниша, опразнена след поколението на
Фани Попова-Мутафова и Вера Мутафчиева.

„Младите днес залитат по вампирски саги или фентъзи битки, а не помнят историята си. Даже се отричат от нея, защото не я познават” – така разсъждава авторът, чийто син е кръстен на цар Иван Владислав.

„Радослава и викингският принц” излезе с логото на „Милениум” в навечерието на 24 май – какво по-голямо признание за делото на св. св. Кирил и Методий в днешния англоезичен век!


◊ ЗА АВТОРА

Преди да пристигне в България, Кристофър Бъкстън е живял за кратко на много места по света. Идва тук през 1977-а, по „Людмилино време”, като преподавател по английски на
Петя Дубарова и на още десетки възпитаници на Английската гимназия в Бургас.

Автор е на редица статии, есета и документални изследвания, на три романа и една пиеса с теми от българската история, а също и на няколко поетични книги, в които е включена и баладата за бургаския рейс №4.

Автор:
Изд. "Милениум"
Публикация:
10.06.2011 г. 22:41
Посетено:
2116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12693-premiera-na-radoslava-i-vikingskiyat-prints-ot-kristofar-bakstan