Издания / премиери

Премиера на "Водопадът" от Красен Камбуров и на "Самоубийци" от Явор Веселинов

Съвременна българска проза

◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Захарий Стоянов” представя романите:

Водопадът” от Красен Камбуров
на 13 юни, понеделник, от 18 ч.
в Националния литературен музей „Старинният файтон”

„Самоубийци” от Явор Веселинов
на 13 юни, понеделник, от 18 ч.
в пиано-бара на Столичната градска библиотека


◊ ЗА КНИГИТЕ

• Красен Камбуров  прави водопади от абсурди

В Националния литературен музей „Старинният файтон” ще бъде представен романът „Водопадът” от Красен Камбуров, издаден от „Захарий Стоянов”. В предислова си авторът пише, че „повод за този сказ е една неотдавнашна смешка, преминаваща в гавра, нейде във Велико Търново: няколко именувани саркофага на български владетели, научно подредени със злощастната претенция в тях да лежат автентичните им тела”. Възлов в сказа е и мостът на бъкстонската улица „Вихрен” над Боянската река. Така е, защото през него преминава главният герой Губиделников. Още повече, че започва преустройство на моста, което кара романистът да се съревновава със строителите – той ли ще завърши по-рано книгата си, или те ще го изпреварят с моста. Романът носи подзаглавие „Седем дена с Губиделников” и тия седем дни са достатъчни да ни разкрият много лица на днешната ни действителност, като авторът свободно „плува” във водопада от абсурди, митологични образи и исторически хроники. И може би този похват прави романа му интересен и четивен.


• Успешен дебют в романистиката

„Самоубийци” се нарича първият роман на младия и талантлив автор Явор Веселинов, по професия ветеринарен лекар. Още с дебюта си той дава сериозна заявка за достойно присъствие в съвременната българска проза. Книгата, издание на „Захарий Стоянов”, ще бъде представена в пиано-бара на Столичната градска библиотека. ”Самоубийци” не е мрачен роман, въпреки заглавието си, напротив, преплел настоящата действителност с мистицизма на Африка, той интригува с проблемите, които стоят пред обществото и индивидуума и с отговорите, които автора дава благодарение на майсторското разкриване на характерите на персонажите в романа и увлекателната му фабула.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
10.06.2011 г. 15:51
Посетено:
1687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12690-premiera-na-vodopadat-ot-krasen-kamburov-i-na-samoubiytsi-ot-yavor-veselinov