Издания / премиери

Представяне на книгата "Възможните майки"

Изпитанието да си майка

Представяне на книгата "Възможните майки"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Скалино" и Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" Ви канят на 

представяне на книгата „Възможните майки”

Тази проява е част от българо-италианския проект „Възможните майки”
http://www.scalino.eu
 
18 юни 2011 г., начален час 17:00
Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил", Варна
ул. "27 юли" № 9

. Със специалното участие на актрисата Стефани Лечева и на някои от авторките.

Ще чуем венецианската песен, нотите на която са публикувани в книгата, но в нов аранжимент, направен от Иво Бонев специално за представянето във Варна, където ще бъде изпълнена от певицата Мария Коровешова Рокас (сопран) -  една от авторките в книгата, в акомпанимент на виолончело. „Приспивната песен на една не-майка” е с текст на венециански диалект, музиката е от неизвестен автор, но е аранжирана за мецосопран и виола да гамба от Тициана Росато, също авторка в книгата. Във Варна тази песен ще бъде изпълнена от сопран и виолончело.

Присъстващите ще могат да разгледат (без входна такса) изложбата на икони, книги и гравюри „Българската писменост – образ и подобие”, организирана от Варненската и Великопреславска Св. Митрополия и Община Варна.


◊ ЗА КНИГАТА

„Възможните майки” не е сантиментална книга, посветена на майчинството. Не предлага някакви готови решения, не стряска с образа на съвършената, разбираща, себеотдадена и преуспяваща майка. Книгата е многогласен диалог за избора да бъдеш или да не бъдеш майка.

Наред с текстовете, в които майчинството е пресъздадено като призвание, въздигащо образа на жената, са и тези, които преди всичко поставят въпроси. Те акцентират на кръста, който поема всяка една жена, решила да дари живот. Раждането, отглеждането и възпитанието на дете е представено преди всичко като изпитание.

В това изпитание всеки има право на своите грешки. Има право да получи и прошка и сам да си прости. Защото да бъдеш майка, означава да носиш  много вини, колкото и успели да са децата ти; да се бориш със собствените си демони; да се научиш да забравяш и да прощаваш.

В диалога се включват гласовете и на онези, които са имали силно желание да станат майки, но обстоятелствата са им попречили. Сред „възможните майки” са дори осъзнато направилите избора да се лишат от майчинството (засега). Техните въпроси звучат доста предизвикателно за свикналите да възприемат майчинството в контекста на (все още силните по нашите земи) патриархално-родови традиции: Не е ли просто физиологична функция това, да родиш? Във възпроизводството ли е смисълът на човешкия живот? Само майчинството ли е благословение за жената; а липсата му - доброволно избрана или наложена от съдбата, проклятие ли е?

Откровеността до голяма степен е улеснена от факта, че авторките на отделните текстове са защитени от своята анонимност. Всеки може да прочете имената им (по азбучен ред) в началото на книгата. В съдържанието накрая са подредени заглавията на есетата в порядък, който не съответства на реда на имената. А това е една от сериозните предпоставки за искреността на размислите, в които много от читателите могат да открият ако не отговор, то поне посока за тревожните въпроси, които си задават.


◊ ЗА АВТОРКИТЕ

116 жени – главно българки и италианки, но и авторки от Сърбия, Украйна и Северна Америка. Сред тях са поетесите Мирела Иванова, Силвия Чолева, Мария Донева, Рада Александрова, Виргиния Захариева, Оля Стоянова, Петя Хайнрих; актрисите Ангелина Славова, Станка Калчева, Стефани Лечева и Мая Кисьова; художничките Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Зара Александрова, Ния Пушкарова; световната шампионка и успешна треньорка по художествена гимнастика Илияна Раева, хореографката Мила Искренова, журналистката Еми Барух, сръбската авторка на пиеси Саня Домазет, фотографката Галина Йотова…

Автор:
Марта Радева
Публикация:
09.06.2011 г. 23:43
Посетено:
2833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12686-predstavyane-na-knigata-vazmozhnite-mayki