Издания / премиери

Премиера на "Кулата" от Уве Телкамп

История от една потънала страна

Премиера на "Кулата" от Уве Телкамп


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Атлантис-КЛ" представя

на 9 юни, от 18,00 часа
в Гьоте-институт, ул. "Будапеща" 1

новата си книга от поредицата „Вълшебната планина”

"
Кулата - История на една потънала страна"
от 
Уве Телкамп - носител на Германската литературна награда за 2008 г.

. Превод Любомир Илиев

С участието на автора
Уве Телкамп и преводача Любомир Илиев

Книгата ще представи проф. д-р Стилиян Йотов


◊ ЗА КНИГАТА

Музикални изпълнения и литературни четения вкъщи, събирания на интелектуалци: вилният квартал на Дрезден, макар и отдавна покрит със сив слой от реално съществуващия социализъм, прави опит да живее другояче. Тук се коментира примирено, но с чувство за хумор, крахът на един обществен строй, в който образовани граждани всъщност не са предвидени. Семейството на Ане и Рихард Хофман, тя – медицинска сестра, той – лекар, се разкъсва от конфликта между приспособленството и протеста: може ли да се избяга от пипалата на системата в оная ниша, която носталгично се нарича „сладката болест Вчера“ – или е дошло време за опит да се изселят на Запад? Първородният им син Кристиян, който иска да следва медицина, изпитва в казармата цялата жестокост на системата. Вуйчо му Мено Роде живее между два свята: като издънка на „червената аристокрация“ от годините на емиграцията в Москва той има достъп да странния квартал „Източен Рим“, обитаван от номенклатурата, откъдето се управляват хиляди човешки съдби.
 
В забележителния си епос, достигнал в Германия милионен тираж и донесъл на автора много литературни награди, Уве Телкамп създава монументална панорама на последните години на ГДР, в която водовъртежът на революцията от 1989-а увлича със себе си представители на три поколения и срутва Кулата от слонова кост.

Германската преса за книгата:
Шедьовър, излязъл изпод перото на голям майстор: Ако един ден някой пожелае да узнае как точно се е живяло в последните години на някогашната ГДР, а и на останалите страни от Източния блок, ще е достатъчно да прочете романа на Уве Телкамп.
Зюддойче Цайтунг

Книга, която спира дъха.
Литерарише Велт

Дързост, каквато германски автори не са проявявали от години.
Франкфуртер Алгемайне Цайтунг



◊ ЗА АВТОРА

Уве Телкамп е роден през 1968 в Дрезден. Поради „политическа неблагонадеждност” по време на службата си в Националната армия на ГДР не го допускат да следва така желаната специалност медицина. По време на демонстрациите през 1989 г. е арестуван. След падането на Берлинската стена следва медицина в Лайпциг, Ню Йорк и Дрезден. След като се дипломира, работи известно време като хирург в Дрезден. От 2001 г. се посвещава изцяло на писателската си дейност.

През 2008 г. получава Националната литературна награда на Германия за 2008 г.


◊ ЗА ПОРЕДИЦАТА НА ИЗД. "АТЛАНТИС-КЛ'

Книгата излиза в поредицата “Вълшебната планина”, в която издателството предлага съвременна проза от Германия, Австрия и Швейцария.

Следващи заглавия от поредицата: „Дървосекачество” от
Томас Бернхард, „Южни зими” от Норберт Гщрайн, „Не бях аз” от Кристоф Магнусон.


◊ ЗА ПРЕВОДАЧА

Любомир Илиев е eдин от най-изтъкнатите български преводачи. В две последователни години – 2008 и 2009 – той заслужи Националната награда за превод „Христо Г. Данов”. Списъкът на преведените от него творби е внушителен и респектира със сложността на текстовете, разнообразието на жанровете и художествените форми. Сред многобройните му преводи се открояват “Корабът на глупците” на Себастиян Брант, “Натан Мъдрецът” на Лесинг, драмите на Шилер, Гьотевият “
Фауст”, “Смъртта на Вергилий” на Херман Брох, “Сидхарта” на Херман Хесе, както и творби на по-съвременни автори като Хайнрих Бьол, Зигфрид Ленц, Бернхард Шлинк, Ханс-Улрих Трайхел, Уве Тим, Мартин Зутер, Даниел Келман, Гюнтер Грас и др.

Забележителен връх в творческата кариера на Любомир Илиев е преводът му на знаменития роман “
Човекът без качества” от Роберт Музил.
Автор:
Любомира Въжарова, Изд. Атлантис-КЛ
Публикация:
07.06.2011 г. 21:27
Етикети:
Посетено:
1738
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12664-premiera-na-kulata-ot-uve-telkamp