Издания / премиери

Премиера на "Малкото име на дните" в София

Сборник къси разкази от безразборно дългия преход

Премиера на "Малкото име на дните" в София


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" Ви кани на

представянето на новата книга на
Александър Урумов "Малкото име на дните"
(сборник къси разкази от безразборно дългия преход)

С почетен прочит от Николай Урумов, който пак бърза за представление!:-)

Музика - почти сигурно ще има и музика!

7 юни 2011 г., вторник, 18:00 ч.,
Софийска градска художествена галерия


◊ ЗА КНИГАТА

На 7.06.2011 г. в Софийска градска художествена галерия ще бъде представена новата книга на Александър Урумов "Малкото име на дните". Редактор е Калин Донков, издателство "Жанет 45". 

Това е второто белетристично произведение на автора. Неговият дебют в художествената проза бе книгата "
Приказки в края на времето", отличена с награда на конкурса "Южна пролет 2010".

Александър Урумов е автор и на драматургичния текст на моноспектакъла "Лалугер". Този сценарий бе отличен с номинация на последните награди "Аскеер". В рамките на 6 месеца от премиерата си досега моноспектакълът в изпълнение на Николай Урумов е изигран над 40 пъти в страната и чужбина и има две награди от театрални фестивали. 
    
"Малкото име на дните” е сборник къси разкази от безразборно дългия преход. Това са внезапни разкази - внезапно изречени, внезапно уловени. И героите в тях са такива - скрити и трудно откриваеми. Но веднъж решили да споделят вълнението си, те ще отидат до край и нищо няма да премълчат. Тогава ще се види колко изненадващо дълбоки са кладенците в техните души и колко чиста и студена е водата в тях.

Погледнем ли в тези кладенци, ще разпознаем себе си. И ще разчетем - изписано - малкото име на дните.

„... Докато мълчиш, можеш да кажеш много неща. С поглед, с усмивка... Мен ако питаш, няма смисъл от думи, думите нямат значение, за какво са думите? Думите са за нещастните хора – ето такива, какъвто съм аз сега. Нещастните хора говорят много и не спират. Говорят, за да се разсеят, да забравят, че са нещастни, да забравят колко им е болно и колко са самотни. А щастливите хора не говорят, на тях думите не им трябват. Щастието няма нужда от думи.“
(Из разказа „Думи”)


◊ ЗА АВТОРА

Александър Урумов е роден през 1969 г. в гр. Брацигово. През 1994 г. завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е зам. главен редактор на седмичника „Македония“, говорител на Министерство на отбраната, след което работи в областта на политическия и кризисния ПР. От 2006 г. е ръководител на звеното за „Връзки с обществеността“ на БНБ.

През 2002 г. издава първата си книга „Исус Христос – власт и политика“, в която анализира Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея. През 2009 г. излиза сборникът с разкази под заглавие „Приказки в края на времето“ (награден в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково).

През 2010 г. Александър Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла „Лалугер“, който получава ласкави отзиви от публика и критика и се превръща в едно от най-гледаните представления за сезона. През 2011 г. драматургичният текст на „Лалугер“ получава престижната номинация за „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство.

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
03.06.2011 г. 15:44