Издания / премиери

Представяне на книгата "Глътки първак" от Петър К. Стойков

Морски и не толкова морски истории, шеговити и сериозни, лично преживени или чути...

Представяне на книгата "Глътки първак" от Петър К. Стойков


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата "Глътки първак" от Петър К. Стойков

На 3 юни 2011 г. от 18.30 часа в гр. Варна, ул. "Крали Марко" 11, Градски дом на писателя

"Глътки първак" - морски и не толкова морски истории, шеговити и сериозни, лично преживяни или чути и преразказани от един капитан на потънал кораб, командвал плавателния си съд от фургон на брега.


◊ ЗА КНИГАТА

Предисловие

В тези истории има нещо различно. Но те са истински. Запазил съм кръщелните имена на всички герои. Екипажът е едно малко семейство - казваше капитан Константин Павлов. Не е добре нещата да се разчуват извън семейния кръг.

Но минаха години. Вече има давност. Някои от действащите лица в тези истории сега са пенсионери, а останалите работят другаде. Да ми простят, че ги описвам. И най-вече за това, че не украсявам, а предавам случките точно така, както са станали. Дано да са интересни. Защото няма по-голяма досада от скучната книга.

И да не се вземаме на сериозно. Защото тогава става вече опасно.

Авторът


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Петър Костадинов Стойков е роден през 1954 г. на Петровден. Живее във Варна. Учил е в механотехникум и Висше военноморско училище "Никола Вапцаров" -
специалност "Морско корабоводене". Ходил е в светите места в Йерусалим и Витлеем, т.е е хаджия. Бил е и в Рим и Ватикана, но не е видял папата. Работил е в Строителен и технически флот, в Института по рибни ресурси. Харесва водата и в трите й агрегатни състояния. 

Публикувал е в алманах "Света гора", списание "Знаци", сборника "Поетите, времената, традициите", списание "Български есперантист", вестник "КИЛ". Автор е на стихосбирките "Поискай ми звезда..." (2001), "Добро утро, вечер" (2007), "Вик от статива" (2009) и "Червената бяла река. Избрани стихове" (2009), както и на книгата „Глътки първак” (2011). Рисува, но определя себе си не като художник, а като цветонаредител. Член е на СБП и на Сдружението на писателите в гр. Варна.

Автор:
Мариела П. Захариева
Публикация:
02.06.2011 г. 13:42
Посетено:
1856
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12626-predstavyane-na-knigata-glatki-parvak-ot-petar-k-stoykov