Издания / премиери

Православни издателства на Фестивала на книгата в Пловдив

Четири православни издателства участват в "Пловдив чете" 2011

◊ АКЦЕНТИ

Книгоиздателската гилдия през последните десетилетия се е увеличила с появата на нови православни издателства, които стъпват смело на пазара. На тазгодишното издание на Фестивала на книгата четири от тях ще вземат активно участие. Всяко едно покрива пазарна ниша от читатели и клиенти. Разпространяването на техните издания става по различни канали и във всички формати, включително електронни книги. Издателите са отворени към всякакви иновации.

От името на Пловдивска митрополия в този форум ще вземат участие две православни издателства – „Витезда”, Костенец и Зографско издателство „Св. Вмчк Георги Зограф”, Света гора Атон. Заявка за участие са подали
също издателствата „Омофор”, София и „Синтагма”, Велико Търново.

• На 1 юни от 18,00 ч. издателство “Синтагма” ще представи най-новите си заглавия в читалище “Възраждане”, Старинен Пловдив – „Богословие на болестта” от Жан-Клод Ларше – известен френски православен богослов на нашето съвремие, доктор по философия и теология, от поредицата Малка православна библиотека, както и “Полът. Мъже, жени, пол, феминизъм” от Фредерика Матюс-Грийн.

Първото заглавие говори за амбивалентността на здравето и болестта. Авторът изцяло се опира на Свещеното Писание и светоотеческото наследство, като се опитва да припомни перспективи, които да помогнат на съвременния човек да разбере болестта и свързаните с нея форми на страдание, лечение и изцеление. Жан-Клод е сред най-добрите изследователи на св. Максим Изповедник, св. Силуан Атонски и стареца Сергий. Става християнин на 23-годишна възраст и е прихожанин на Сръбската православна църква във Франция. Придобива особена известност със заглавията “Лечение на психическите болести” и “Богословие на тялото”. Превеждан е на английски, гръцки, сръбски, руски и др.

В “Полът. Мъже, жени, пол, феминизъм” от Фредерика Матюс-Грийн читателят ще се сблъска с една изстрадана и емоционално ангажирана позиция на човек, който безкомпромисно разрушава идолите на един определен лайф стайл със спонтанни и оригинални коментари на различни феномени от масовата култура, като напр. идеалът за женска красота, внушаван от анимациите на „Дисни“, моделите на поведение у деловата жена и т.н., с което показва наистина нуждата от преосмисляне на стереотипи, настанили се дълбоко в съзнанието и живота на постмодерното общество.

Писателката е американка, в младостта си активна феминистка, бивша протестантка, обърнала се към православието. Тя се спира на някои наистина екзистенциални въпроси, като правото на аборт и правото на живот, моделите на мислене и поведение в особения тип антикултура от втората половина на ХХ век. Авторката разказва за своя личен и драматичен път през лабиринта на „женските“ си преживявания, а началото е времето на феминисткия фанатизъм от 60-те години на ХХ век.

Редакторката Анета Николова ще осъществи в рамките на срещата конферентна връзка с чуждестранните автори и по този начин публиката ще има уникалната възможност да зададе директно своите въпроси по темите.


Издателство “Св. Вмчк Георги Зограф”, Света гора, Атон ще представи чрез своята авторка игумения Валентина Друмева поредица от 10 тома за свещеници, които са пострадали за вярата в най-ново време. В тази документалистика умело се вплита и майсторството й на художествен разказвач. Тя изследва духовния подвиг, без да поставя въпроса на политическа основа, защото изповедниците не са били политически престъпници, а достойни свещенослужители, които се оказват идеологически врагове, поради единствената причина, че не могат да приемат безбожието. Премиерата ще се състои на 02.06.2011 от 18,00 ч. в Епархийския салон в двора на храм “Св. Петка”. Изданията са луксозни, с твърда подвързия и прекрасно полиграфическо изпълнение.

Монахиня Валентина Друмева е позната като автор на стихове, пиеси за деца и разкази. Дълги години тя разсейва печалната заблуда от неверието в Бога като преподавател в Неделното училище към светата обител. Посреща гости и разяснява безумието от приковаването на съвременния човек към земните блага и последиците от душевното обедняване. Възпоменаването на нашите мъченици и изповедници на вярата тя извършва с молитва така, както повелява Христос.


• Третият гост – издателство “Омофор”, представя на пловдивчани и гостите на града “Антология на българската християнска проза” (1900–1944). Включени са сюжетно и жанрово разнообразни и стойностни творби с християнска тематика. Представените автори и заглавия са подбрани сред огромно изобилие литературен материал, издирван от стари издания, сборници и периодика. Сборникът е дефиниран (без намерение за изчерпателност) и ограничен тематично (християнска проза), а също и жанрово (предимно разкази, идилии и др.). Отчетливо може да се проследи в някои творби и опитът да се “присади” западноевропейска модерност върху почвата на народнопесенната традиция. Ето какво казва Стоян Михайловски: „Когато един негоден писач започне да говори за величието на Бога, той ще заприказва за десетки и десетки неща – за планини, морета, океани, за силата на силите и бездната на бездните; но той не ще смогне да ви даде ясна представа за свръхсъществото.” Поместената белетристика открива мъдрост, която да подкрепя куража на общността в православния й път. Тя изтласква нагоре възвишената морална санкция на Вазов, респектиращия патос на Стоян Михайловски и стига до проникновената чувствителност на Йовков и Константин Константинов.

Представянето на заглавието ще бъде на 03.06.11 от 18,00 ч. в новата книжарница “Хеликон”. В програмата за гостуване на издателството е включен и акустичен концерт на Тодор Янкулов, Зорница Попова и Пламен Сивов.


• Следващото издателство - “Витезда”, представя един истински шедьовър. Творбата е написана по действителен случай. Тя представлява великолепна сплав от елементи на мартирологията, догматиката и християнската етика.

На 18 април 1993 г., в първия ден на Великден, в Оптинския манастир приемат мъченическа смърт от ръката на сатанист трима от братята на манастира – йеромонах Василий, монах Трофим и монах Терапонт. Това оставя дълбока следа в сърцата и душите на хората и променя живота на мнозина.

Книгата разказва за техния живот преди пострижението в монашество и монашеския им подвиг, който ги извежда при Господа. Оттогава по молитвите на тримата новомъченици стават много чудеса.

Представянето на книгата ще се състои на 04.06.2011 от 18,00 ч. в Епархийския салон в двора на храм “Св. Петка”.

Автор:
Изд. "Летера"
Публикация:
01.06.2011 г. 13:43
Етикети:
православиепремиери на книгихристиянска литератураОмофор
Синтагма
Зографско издателство Св. Вмчк Георги Зограф
Витезда
православни издателства
Пловдив чете 2011
Посетено:
2445
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12612-pravoslavni-izdatelstva-na-festivala-na-knigata-v-plovdiv