Издания / премиери

Представяне на проф. Георги П. Генов и неговия Magnum Opus

Политическа и дипломатическа история на България от Възраждането до края на Първата световна война

Представяне на проф. Георги П. Генов и неговия Magnum Opus


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „
Ваньо Недков ви кани на

премиерата на 23-томния труд на проф. Георги П. Генов


на Пролетния базар на книгата от 24 до 29 май 2011 г. в НДК, зала 3, щанд № 60 (издателство "Стилует").


◊ ЗА КНИГАТА

Познат като автор на „Източният въпрос”, проф. Генов работи по своята „Политическа и дипломатическа история” още по време на евакуацията му в Провадия след бомбардировките през 1944 г., по време на задържането и осъждането му от т.нар. „народен съд” след 9 септември 1944 г. и продължава по време на изселването му от 1948 до 1954 г. Завършен през 1964 г., ръкописът на 23-те тома остава скрит от читателите, неиздаден до днес, а книгата „Ньойският договор и България” - инкриминирана. След упорито търсене и с малко късмет, синът на автора, Боян Генов, успява да открие всички томове и през 2001 г. започва издаването им.

Тяхното съдържание: Турско робство и Възраждане; Българският църковен въпрос; България след Кримската война; Априлското въстание и Освободителната война; Организация на Българското княжество и Източна Румелия; Съединението на Северна и Южна България; Външната политика при управлението на Батенберг; Превратът в София на 9 август 1886 г., контрапревратът в Пловдив; Българската външна политика при управлението на Регентството; Българската вътрешна и външна политика по времето на Стамболов; Политиката на България при кабинетите на Личния режим на Фердинанд; Българската външна политика и Македонският въпрос; Българската външна политика след Илинденското въстание; Външната политика на България по време на Балканската и Междусъюзническата война; България и Първата световна война.


◊ ЗА АВТОРА

Проф. Георги Петров Генов е роден в Котел през 1883 г. Ректор на Софийския университет (1938), действителен член на БАН от 1935 г., три пъти декан на Юридическия факултет, председател на културно-просветната организация „Отец Паисий”, носител на множество български и чужди ордени, включително и на френския Ordre National de la Legion d’ Honneur. Като млад член на Радикалната партия и съветник по междудържавно право участва в българската делегация при подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г. и посвещава целия си по-нататъшен живот на борбата за осъществяване на българските национални идеали.

През 1943 г., сериозно загрижен за бъдещето на обединена България, той написва една „Про мемория” от 120 страници относно изхода на Втората световна война. В този документ изразява убеждението си, че Германия ще загуби войната. След 9 септември 1944 г. е осъден на 7 години и половина затвор, от които излежава две години и половина в Софийския централен затвор, когато е помилван. След кратко пребиваване на свобода проф. Генов е изселен със семейството си в провинцията в продължение на 6 години, след което се завръща в София.

До смъртта си през 1967 г., при невъзможни условия на живот, завършва 23-томния си труд „Политическа и дипломатическа история на България”.



√ Някои от томовете може да поръчате от книжарница "Книгосвят":
. Политическа и дипломатическа история на България Т.12
. Политическа и дипломатическа история на България Т.13
. Политическа и дипломатическа история на Б-я т.14-1
Автор:
ИК „Ваньо Недков”
Публикация:
22.05.2011 г. 17:27
Етикети:
премиера на книгииздателство СтилуетПролетен базар на книгата
дипломатическа история
политическа история
издателство Ваньо Недков
проф. Георги П. Генов
Посетено:
4138
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12512-predstavyane-na-prof-georgi-p-genov-i-negoviya-magnum-opus