Издания / премиери

"Двойна фантазия" в Сатирата. Елин Рахнев и Румен Леонидов представят книгите си

Премиера на книгите „5 пиеси” и „Сляпа неделя”

"Двойна фантазия" в Сатирата. Елин Рахнев и Румен Леонидов представят книгите си


◊ СЪБИТИЕТО

Елин Рахнев и Румен Леонидов събират приятелите си във фоайето на Сатирата.

Датата е 26 май, денят – четвъртък, часът – 19.00.

Поводът е новите им книги – „Фама” пуска
5 пиеси на Елин, а „Жанет 45” издава Сляпа неделя – новите стихове на Румен.

Купонът ще отприщи Иван Попйорданов, Руменски ще прочете избрани откъси от три пиеси, а Елински няколко поетически откровения.

Всичко това плюс песните на Джон Ленън и мокър бюфет – ледена водка и студени вина.

Бедна ви е фантазията, ако пропуснете този четвъртък!


◊ КНИГИТЕ

"5 пиеси"

Елин Рахнев е автор на четири книги с поезия и седем пиеси. Настоящото издание включва пиесите “Боб”, “Фенове”, “Маршрутка”, “Прозорецът на Йонеско” и “Тест”.

Записа всички курсове, които можеше да се запишат. Научи компютър, езици, технологии. Взе всички стипендии, които ти бяха необходими. Печелеше проекти. Стана модерен човек. Такъв, от какъвто това общество се нуждае. Подготви се за живота както трябва. Онези отрепки, какво?... Какво повече? Какво повече? Сега просто трябва да натиснеш едно копче и ставаш част от Компанията. Колко души на този свят могат да станат част от нея? Колко, кажи ми, колко... Светът просто трябва да върви напред. Непрекъснато да се развива. И ти си част от това...

Боклуците, отрепките, музикантите трябва да бъдат веднъж завинаги стъпкани, унищожени, изкормени. Жлъчките им да висят от балконите на офисите като слипове, за назидание. От кръвта им да се направи веро или прах за пране, с което вечер да се почистват супермаркетите, моловете, веригите за бяла и черна техника, веригите за офис оборудване... От стомашните им сокове трябва да се произведе боя, с която работещите граждани да лъскат обувките си. От костите им трябва да се произвеждат клавиатури, лазерни и мастилено-струйни принтери, скенери, тонери...

Из “Тест”


"
Сляпа неделя"
Румен Леонидов

Тази книга не просто излиза от печат.

Тя излиза на арената.

Тези, които познават
Румен Леонидов и поезията му, вероятно смятат, че съприкосновението с поезията му не е eднозначно изживяване като "музика за душата".

В некомфортния й свят търсачите на интелектуални удоволствия могат да стъпят накриво. Могат да се изпонарежат в стърчащите стъкла на изгрева. Има опасност да срещнат ангел, който ще им бръкне в мозъка.

Защото в "Сляпа неделя" двубоят между повседневното и пространствата на духа няма предизвестен край. Ще се убедите, че Румен Леонидов вече не подбира оръжията в продължаващата битка с повърхностната представа за собственото ни съществуване. Той не се е поколебал да извади старите ками от най-тъмните народни песни и клетви и да ги нареди до плакатните револвери на модерния стих.

Повечето от вас вероятно не знаят какво е "Сляпа неделя". А тези, които знаят - не вярват. Те вярват във видимата страна на Луната.

Затова разтворете "Сляпа неделя", за да видите Невидимата страна на поезията.

Живко Желев

Автор:
Изд. "Фама"
Публикация:
22.05.2011 г. 13:33
Посетено:
1860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12501-dvoyna-fantaziya-v-satirata-elin-rahnev-i-rumen-leonidov-predstavyat-knigite-si