Издания / премиери

Премиера на книгата "Кратка повест за срама" от Ангел Игов

Съвременна българска проза

Премиера на книгата "Кратка повест за срама" от Ангел Игов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сиела" има удоволствието да Ви покани на

премиера на книгата "
Кратка повест за срама" от Ангел Игов

На 17.05., вторник, от 18.30 ч.
в галерия "Снежана", ул. "Денкоглу" 30

 
◊ ЗА КНИГАТА

Спартак излезе от палатката и денят се просна пред него изобилен и жълт, и секундите, стотните и другите по-ситни ноти на времето полепваха по краката му, докато той газеше през деня с Мая и Сирма, и с този странен тъжен човек, който беше тръгнал внезапно на път, за да се събуди, мъж на мъртва жена и баща на бивша любов, бивша приятелка, бивша заплаха.

Мъж на средна възраст качва в колата си трима стопаджии: две момичета и едно момче. Но всичко е започнало много по-рано: кой е мъжът и накъде пътува; кои са спътниците му; случайна ли е срещата им, или низ от дълбока и съдбовна история? И още: как се кръстосват различните времена, в които живеем? Има ли зло; има ли обич; има ли срам? И коя, в крайна сметка, е страната, където се развива действието – така подобна на днешна България, но в същото време смътно-легендарна?

Едновременно изискана и дръзка, меланхолична и смешна, „Кратка повест за срама“ е книга, която провокира деликатно и трае дълго.

Ангел Игов е написал две други книги, превел е още седем, и е рецензирал над сто. „Кратка повест за срама“ е първият му роман.

Едно необичайно нещо в „Кратка повест за срама“ е процесът по написването й. През пролетта на 2010 Ангел Игов, със стипендия по програма Halma, прекарва два месеца в два творчески центъра – IWTC в гр. Родос, Гърция и Hostel Situla в гр. Ново место, Словения. „Кратка повест за срама“ е изцяло замислена и написана на тези две места, в рамките на тези два месеца: доказателство за полезността на подобни центрове и програми.


◊ ЗА АВТОРА

Ангел Игов е роден на 3 юли 1981 г. в София. Завършва І АЕГ в София. Бакалавър по английска филология и магистър по литературознание от СУ "Св. Кл. Охридски", докторант по западноевропейска литература в същия университет. През 2003 специализира в Университета на Роухемптън, Лондон, а през 2010/11 – в Университета на Калифорния, Бъркли. Автор е на романа „Кратка повест за срама“ (2011) и на два сборника с разкази: "Срещи на пътя" (2002) и "К." (2006); с първия печели голямата награда за дебютна книга в категория "Проза" от националния преглед-конкурс "Южна пролет" (2003), а вторият е номиниран за наградата "Елиас Канети" (2007). Носител и на награди за проза от конкурса "Рашко Сугарев" и за критика от конкурса "Боян Пенев". Литературен наблюдател в културното предаване на TV7 „5 по Рихтер” (2005-09,) във в. „Култура” (2006-08) и в сп. „Мениджър“ (2008-09). Автор на редица художествени, критически, публицистични и академични публикации в периодичния и научния печат. Академичните му интереси се съсредоточават върху изграждането на фикционално пространство в романа като жанр, както и върху антропологията на градското пространство и градското живеене. Води културното предаване "Всяка събота" по радио "Нет" (2004-05). Член на журито на конкурса за роман на годината "ВИК" (2007) и на конкурса за поетична книга на годината „Иван Николов” (2009). Превел е на български език романи от Пол Остър, Мартин Еймис, Иън Макюън, Анджела Картър, както и стихосбирката „Лирически балади и други стихотворения“ на Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж. Негови разкази и есета са превеждани на английски, френски, немски, полски, унгарски, сръбски, хърватски и словенски език.
Автор:
Изд. "Сиела"
Публикация:
16.05.2011 г. 15:10
Посетено:
1780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12416-premiera-na-knigata-kratka-povest-za-srama-ot-angel-igov