Издания / премиери

Д-р Черкезов представя книгата си "Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи"

Тридесет години посветени на лекарското призвание

Д-р Черкезов представя книгата си "Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи"


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на учените в България – клон Кърджали, Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” и Художествена галерия “Станка Димитрова” – Кърджали ще представят книгата на д-р Тодор Черкезов, дм “Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи”. 

За нейното представяне на 13 май от 18 часа в Художествената галерия „Станка Димитрова” ще пристигнат много негови колеги, между които двамата му рецензенти проф. Миладин Апостолов, подпредседател на Българската академия на науките и изкуствата, доц. Бианка Торньова, преподавател в пловдивския Медицински университет, както и издателката на книгата Анелия Минкова, шеф на старозагорското издателство „АБ”.
  

◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Д-р Тодор Черкезов е роден през 1956 г. в гр. Кърджали. Завършва медицина през 1982 г. във ВМИ - Пловдив. Специализира кожни и венерически болести в Медицинска академия – София. Работи като ординатор и началник отделение в Многопрофилната болница за активно лечение “Д-р Атанас Дафовски” АД в Кърджали. От 2002 г. е изпълнителен директор на лечебното заведение. През 2005 г. става магистър по здравен мениджмънт в Медицинския университет – София. А през 2006 г. Българският лекарски съюз му присъжда званието “Лекар на годината”. За заслуги в управлението на здравеопазването през 2007 г. е обявен за “Мениджър на годината”.
 
Историко-медицинският и етносоциален преглед на д-р Черкезов “Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи” разглежда състоянието и проблемите на общественото здраве в област Кърджали в началото на 21. век, но пречупени през специфичните особености на бита и традициите на населението в този, колкото познат, толкова и непознат, край на България. Монографията маркира пътя на развитие на региона от традиционализъм към модерност с произтичащите от това последици върху материалната и духовна култура на населението. С това задълбочено изследване на цялостната концепция за здравето д-р Черкезов ознаменува съвсем удачно и заслужено своя близо 30-годишен труд, посветен на лекарската професия като призвание.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
13.05.2011 г. 16:59
Посетено:
2524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12395-d-r-cherkezov-predstavya-knigata-si-bit-traditsii-i-zdrave-na-naselenieto-ot-iztochnite-rodopi