Издания / премиери

Много усмивки в едно издание

Каталог на 20. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011

Много усмивки в едно издание


◊ СЪБИТИЕТО

Любителите на хумористичното изкуство вече имат възможността да съхранят за бъдещето най-добрите творби, представени в 20-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011.

Тези дни излезе от печат луксозният каталог на Биеналето, с който Домът на хумора приятно ще изненада творците-участници в деня на откриването на изложбите. В изданието са включени селекционираните от международното жури 956 творби на 600 автори от 56 страни.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КАТАЛОГА


По повод кръглата годишнина на Международното биенале специално място в каталога е отредено на своеобразна равносметка на постигнатото през годините. Мотото на Биеналето, сътворено в стих от именития сатирик Радой Ралин, „Светът е оцелял, защото се е смял”, е вдъхновило за участие в неговите 20 издания 9160 автори от 173 страни в света. Получените за участие творби в неговите 6 раздела са 61 494. Връчени са 440 награди, 74 поощрения и 68 отличия, а 24 са лауреатите на Голямата награда „Златният Езоп”.

Две приятни обръщения въвеждат в каталога – на директора на Дома на хумора и сатирата Татяна Цанкова и на председателя на международното жури на 20. Биенале проф. Георги Чапкънов. Представена е самостоятелната изложба на лауреата на Голямата награда „Златният Езоп” от Биенале 2009 Аджим Сулай (Италия) и сборната извънконкурсна изложба „Сътворено от журито”.

Следващите страници на изданието са посветени на лауреатите, като всеки е представен с наградената си творба, а после са представени и останалите творби по раздели.

Издаването на каталога е осъществено от Дома на хумора и сатирата с любезната подкрепа на Е.ОН - България.

Каталогът на Биеналето се разпраща до всички творци-участници в конкурсните раздели, както и до посолства, държавни институции и сродни организации на Дома на хумора – музеи, галерии, библиотеки, салони на карикатурата, редакции, творчески съюзи и др.

Изданието вече се продава и на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.

Автор: Дарина Маринчевска
13.05.2011 г. 08:19
Посетено: 1434
Етикети: издание
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12389-mnogo-usmivki-v-edno-izdanie