Издания / премиери

Валери Станков написа "Буквар за влюбени"

Представяне на книгата в София

Валери Станков написа "Буквар за влюбени"


◊ СЪБИТИЕТО

Поетът Валери Станков, след като представи своята нова книга „
Буквар за влюбени” в няколко града, ще гостува с нея и в София.

Столичната премиера ще се състои на 29 април (петък) от 18 ч. в Столичната библиотека – пиано бар.

Книгата е в обичаната от читателите поредица „Българска поезия” на издателство „Захарий Стоянов”,  а авторът безспорно е един от най-четените съвременни поети.
        

◊ КНИГАТА

Поетичният сборник „Буквар за влюбени” съдържа най-новите поетични творби на Валери Станков. Първите  отзиви за лиричната сбирка категорично налагат мнението, че книгата цялостно преобръща представите на съвременната критика за границите и пределите на поетическото изображение.

„Стихотворенията на
Валери Станков в нея приличат на самородни късове полускъпоценни камъни, странни и невиждани амалгами, изтръгнати от водовъртежа на апакалиптични страсти: могъща, разтърсваща, почти по Уолт-Уитмановски епично разгърната образна система, предизвикателни и съзнателно търсени метафорични експлозии; буйни потоци от сравнения, на пръв поглед взаимно изключващи се съчетания от думи, глаголни вакханалии и прилагателни вихрушки, репризи и каденци, тържество на подсъзнателните дисхармонии и рационалните конструкции; бравурно разгръщане на експресионистични визии и пасторални ноктюрни.” – пише Иван Гранитски. И добавя: „В тази поезия тупти ритъмът на народната песен, оживяват стародавни обреди, прелитат сенките на поверия и наричания, клокочат хилядолетни цивилизационни пластове. Всичко сякаш е едно кълбо, изваяно едновременно от лед и огън.”
Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
28.04.2011 г. 18:51
Посетено:
1850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12246-valeri-stankov-napisa-bukvar-za-vlyubeni