Издания / премиери

Премиера на "Песъчинки от спомени" от Илия Добрев

Мемоарна белетристика и високохудожествена проза

Премиера на "Песъчинки от спомени" от Илия Добрев


◊ СЪБИТИЕТО

Песъчинки от спомени. Кратки разкази по действителни случаи” от Илия Добрев – книга на издателство „Захарий Стоянов”, ще бъде представена за първи път пред публика.

На 28 април (четвъртък) от 19 ч.
в Сатиричния театър „Алеко Константинов” – камерна зала „Методи Андонов”


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата на Илия Добрев по странен и талантлив начин обединява в себе си мемоарната белетристика и високохудожествената проза. Той се вглежда с освободени от розови очила очи в дните на своето детство, младост и професионална обреченост и между редовете му с невероятна точност почват да трептят социалните пулсации от времето, което авторът се опитва да вкара в малките пространства на почти импресионистично въздействащите ни описания на хора, събития и места от живота му. Книгата му е изпълнена с истински, а не мними, реални, а не измислени жизнени ситуации.

Присъствието на снимките в книгата със своята неподправена документалност само допринасят за осъществяването на по-пряка връзка с лицето на автора в неговите две разновидности - човекът и актьорът с маските на своите герои. Последните няколко разказа навлизат в сложните лабиринти на изкуството на театъра и киното. Появяват се имена на актьори и заглавия на филми, които са останали в паметта на много хора не само от поколението на автора. Филми, които са  радвали и оцветявали със своята неподражаема художествена същност тяхното ежедневие. „Мигове с Методи“ и „Телеграма от Учителя“ са откровена изповед на ученика пред учителя, пред човека, повел в началото автора по стръмните и изискващи всеотдайност пътеки на изкуството, на което той ще посвети целия си съзнателен живот.

Автор: Изд. "Захарий Стоянов"
27.04.2011 г. 21:54
Посетено: 1430
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12234-premiera-na-pesachinki-ot-spomeni-ot-iliya-dobrev