Издания / премиери

Премиера на романа "Четвъртият артефакт" от Константин Старчев

Едно завещание отпреди 5 хилядолетия изплува пред нас с цялото си величие

Премиера на романа "Четвъртият артефакт" от Константин Старчев


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на романа "
Четвъртият артефакт" от Константин Старчев

На 28 април, четвъртък, от 17.30 ч.
в къща-музей „Никола Вапцаров” - София,
ул. "Ангел Кънчев" 37 (вход от ул. "Хан Аспарух")

. Книгата ще представят Катя Зографова и
Пламен Тотев

ИК „
Персей” представя литературния дебют на един български учен, направил кариера в чужбина и изследващ кода на човешкия геном. Космополит, учен и мореплавател, Константин Старчев замесва в интригуващ сюжет Древния Египет и съвременността, търсенето на артефакти и разкриването на исторически загадки.

Авторът, който живее в Швейцария, пристига в България за премиерата на книгата си, която ще се състои на 28 април (четвъртък) в къщата музей „Никола Вапцаров” в София от 17.30 ч.


◊ ЗА КНИГАТА

Четвъртият артефакт
Роман от Константин Старчев

Египетският фараон Нехо II сънува странен сън. Още под влиянието му той разрешава на гръцкия поет Солон да се срещне с мъдреците на Саис. Попаднал в политическа клопка, фараонът решава да изпрати флота, предвождана от финикийския капитан Анно, да обиколи Африка, считайки, че този подвиг ще го постави редом до най-прочутите владетели на света. Нехо не подозира, че целта на Преспухаменон, главния жрец на Саис, е различна: да намери четири мистични цилиндъра, съхранили тайните на великите атланти.

Но Преспухаменон не е единственият, домогващ се до тези тайни. През 2012 г. Грегъри и Карин, двама влюбени мореплаватели, които се реят щастливо сред гостоприемните води на Средиземно море, попадат, като по случайност, на следата на тези артефакти.

Политически интриги, пирати, борсови кризи и любов се преплитат в необяснима, на пръв поглед случайна, плетеница във времето и пространството.

Едно завещание отпреди 5 хилядолетия изплува пред нас с цялото си величие.

Вселените са наредени като платки в компютър, а ние сме като елементи на интегрална схема, конструирана от Бог, за да прави някакви си свои сметки…


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Завършва аспирантура в Института по физикохимия на БАН. След това работи в Страсбург по проект за прочитане на информацията, кодирана в човешкия геном. Прави научна кариера в Университета на Женева. Разработва софтуер в областта на изкуствения интелект. Междувременно се отдава на страстта си – мореплаването. Прекосява Атлантика с яхта и участва в проекти, свързани с най-бързите ветроходи в света. Живее в Швейцария със семейството си.

„Четвъртият артефакт” е неговият литературен дебют – приключенски роман, в който неминуемо са сложили отпечатък неговите знания и пристрастия.


Константин Старчев
е роден на 10 юли 1963 г. в София.

. 1994 Завършва аспирантура в Института по физикохимия на БАН, където работи върху фракталните свойства на агрегати от малки частици.
. 1994-1997 Постдокторат в Страсбург по проекта за човешкия геном. Целта  е да се подобрят методите за определяне на последователността на базите в генома, т.е. да се прочете информацията, кодирана в него.
. 1997-2001 Асистент в Университета на Женева. Продължава работата си по агрегация на малките частици, но тоя път с екологична насоченост. Проблемът е да се определи как такива частици се разпространяват в природните води и организмите.
. 2001-2003 Генетиката и възможността да се прочете информацията, която ни определя, винаги са го привличали, затова, когато негов бивш колега от Страсбург решава да основе биоинформатична стартъп компания - Manteia Pedictive Medicine SA, напуска университета и започва работа там като биоинформатик. Разработва софтуер за нов революционен метод за определяне кода на човешкия геном.
. 2004-2007 На свободна практика. В края на 2003 г. компанията е продадена. Започва да работи като независим информатик, така че сам да решава къде и как да се продаде. Като фриланс разработва софтуер по контракти с Университета на Женева и финансови къщи. Освен независимост тази работа му дава значителна свобода да се отдаде на страстта си да плава. Така през 2006 г. извършва трансатлантически преход с “Хаш Папи”, яхтата на негов приятел Ханс. Спомените му за този траверс са публикувани в “Морски вестник”. През 2007 г. навигира по испанското крайбрежие между Барселона и Валенсия на яхтата си „Бабанка”. „Бабанка” е 18-стъпков корсер, произведен в корабостроителницата на „Амиге” на Женевското езеро през 1963 година (с него са връстници). Той е една от 7-те яхти под швейцарски флаг в южната марина на порт "Америка Куп" по време на световноизвестните регати.
. 2008 Втора поредна победа на Alinghi в "Купата на Америка". Започва работа като инженер информатик в EPFL (Политехниката на Лозана). Проектът е финансиран от Alinghi и Hydroptere. Проектът с Alinghi е да се разработи софтуер за определяне формата на спинакер от снимки. „Hydroptere” е революционен тримаран на подводни крила, движен от платна. Душата на този проект е Ален Тибо, който е създал тази забележителна яхта с цел да постави световен рекорд на скорост на платана преди повече от 20 години. Проектът с него е за моделиране на грота и женоато. Краят на 2008 година е белязан за Константин Старчев не само с финансовата криза, но и с преобръщането на „Hydroptere” при скорост над 50 възла. За щастие, няма човешки жертви, но мачтата и платната са напълно унищожени. Спонсорите на „Hydroptere” (банката Lombard) остават зад проекта и потвърждават своята подкрепа.
. 2009 Мечтата на моряците и инженерите, работещи по проекта „Hydroptere” става реалност – той поставя световен рекорд на 500 метра и една миля със скорост над 51 възла. Константин Старчев се насочва към нов проект, този път с известния швейцарски навигатор Бернар Стам, който участва в регатата за обиколката на света за самотници през трите носа. Освен това работи и по разработката на роботи риби. През март 2009 пресича Средиземно море с приятеля си Джим Кариер и неговата яхта “Ranger” между Испания и Тунис. Същото лято купува по-голяма яхта “Ob6JUN”, с която да предприеме околосветско пътешествие.
. 2010 С приятеля си Лоран навигира около Северозападна Европа и докарва „Ob6JUN” от Холандия във Ванде, Франция, изходна точка за подобни пътешествия. През същата година се запознава и присъединява към организацията Oceaneye, която изучава и картографира замърсяването с пластмасови отпадъци в средата на океана. Предлага им да участва с „Ob6JUN” в това достойно начинание и те приемат с удоволствие. Това е и неговият проект за 2011.


Автор:
ИК „Персей”
Публикация:
27.04.2011 г. 14:09
Етикети:
Посетено:
1297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12227-premiera-na-romana-chetvartiyat-artefakt-ot-konstantin-starchev