Издания / премиери

Премиера на книгата "От пролуката до гроба" от Начо Христосков

Съвременна българска проза

Премиера на книгата "От пролуката до гроба" от Начо Христосков


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" и Културен център Тракарт
ви канят на

премиера на книгата "
От пролуката до гроба"
от Начо Христосков


Представя: Здравко Дечев

28 април (четвъртък) 2011 г., 18:30 ч.
Културен център Тракарт
(Подлез Археологически)

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

Тази книга е една своеобразна тетралогия (съставена е от 16 разказа, свързани по 4 помежду си с общи герои), в която авторът предполага, че интимното (не само в неговия сексуален смисъл) е не само важно, но и в болшинството случаи водещо в характера и поведението на всеки човек. От раждането му – та чак до гроба. То е ключ както към света на успялата бизнесменка на средна възраст Румяна Недева (която има всичко, но се оказва, че по пътя към бизнес успеха е прекъснала връзката си с най-важното за една майка), така и към света на нейната баба, която пък цели седемдесет години чака в своето селце смъртта на своя грохнал 90-годишен съселянин Паун. А как и защо това се случва, ще разберете, ако прочетете книгата. 


◊ ЗА АВТОРА

Начо Христосков e роден през 1953 г. в с. Христо Милево, Пловдивско. Завършил е българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“, Пловдив. Работил е като нощен възпитател, директор на младежки дом, организатор в сферата на културата, редактор, преподавател. От 1992 до 2000 г. е директор (последният!) на най-старото българско книгоиздателство – „Христо Г. Данов“, Пловдив. Бил е безработен и преди, и след 10-и ноември 1989 г. 

От 1978 г. досега е печатал свои разкази в множество национални и регионални литературни издания. Редактирал е над 100 книги.

Автор е на следните книги: „Дъх на ягоди, полъх на любов и телеграма“ (сб. разкази, изд. „Христо Г. Данов“, Пловдив, 1990); „Подхвърлянето“ (роман, изд. „Хр. Ботев“, София, 1995); „Слънчевото куче“ (сб. новели, изд. „Летера“, Пловдив, 2000).

Сборникът с разкази „От пролуката до гроба“ излиза със съдействието на Община Пловдив след конкурс на Дружество на пловдивските писатели.

Отделни творби на Начо Христосков са превеждани и печатани на немски език. Канен е и е участвал в няколко международни писателски срещи в Германия.

Не обича да пие бира и да играе карти. Обича сина си.

Живее и работи в гр. Пловдив.

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
26.04.2011 г. 22:29
Посетено:
1530
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12223-premiera-na-knigata-ot-prolukata-do-groba-ot-nacho-hristoskov