Издания / премиери

Концерт-представяне на книгата "Да бягаме ли?" от Венцеслав Николов

Музика от Купрен, Й. К. Бах, Бетовен, Масне, Форе, Чайковски и др., и премиера на книгата

Концерт-представяне на книгата "Да бягаме ли?" от Венцеслав Николов


◊ СЪБИТИЕТО

Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров"
 
30 април (събота) 2011 г., 18 часа
Концертна зала НМА,
бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" 94


Концерт-представяне
на
книгата “Да бягаме ли?” от проф. Венцеслав Николов


В програмата: пиеси за виолончело и струнен ансамбъл от Купрен, Й. Кристиан Бах, Бетовен, Масне, Форе, Чайковски и др.
◊ ИЗ КНИГАТА

Да бягаме ли?

Не ни искат и това си е! Още от най-крехка възраст пречим. Докато бях ученик в музикалното училище, хазяйката ми обясняваше, че обичала да си поспива до обяд, след това можело да свиря, докато дойдат гостите за поредния жур, тогава така се казваше. В следващата квартира не харесваха пък високите тонове, дразнели ги, и тях, и кучето им. По-късно съседите оставяха възмутени бележки в пощенската кутия: “Стига вече с това пиано, като че ли 100 бизона тичат.“ (И това за старинното ми италианско чело!)
  
Че сме излишни в тази страна, започнах да се досещам още преди години: “Оплакват се от провинцията, че свирите много Бах - скараха ми се веднъж в концертна дирекция.” Вече бях известен артист, концертирах из цялата страна: “Ама много съвременна музика слагаш в програмите си! - сърдеха се познати и колеги”. А директорът на филхармонията, където бях солист, направо ме обвини, че свиря прекалено много. Забрани ми да изнасям повече от един концерт на всяка  петилетка. Тогава бях на 45 години, пресметнах, че ми се полагат още 3 концерта, докато достигна пенсионната възраст…
  
Дойде новото време, вече никой не ми определяше какво и колко да свиря, даже понякога ме канеха: “Само че - разперваха извинително ръце - няма как да ти платим, нали знаеш, криза!” Е, влизам им в положението, какво пък, ще дойда и без хонорар, след като хората искат.Откъс от есето Да бягаме ли?, включено в сборника "Да бягаме ли?"
Автор: НМА
24.04.2011 г. 15:53
Посетено: 1411
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12214-kontsert-predstavyane-na-knigata-da-byagame-li-ot-ventseslav-nikolov