Издания / премиери

Представяне на четирите книги на Найден Вълчев "Попътни срещи"

Литературни пътешествия на Найден Вълчев в четири книги

Представяне на четирите книги на Найден Вълчев "Попътни срещи"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Захарий Стоянов“
и
Столична библиотека

имат удоволствието и честта да ви поканят
на представяне на четирите книги на Найден Вълчев „Попътни срещи“


20 април (сряда) 2011 г., 18 ч.
Столична библиотека, зала „Надежда“


◊ ЗА КНИГИТЕ

Литературни пътешествия на Найден Вълчев в четири книги

В четири книги, онасловени „Попътни срещи” (издателство „Захарий Стоянов), Найден Вълчев прави  равносметка на своя богат творчески път на поет, преводач и публицист. В тях той не разказва за себе си, а за своя досег до „вечните творби”, за литературните си приятелства, за пътувания и познанства.

В първата книга (
Попътни срещи. Кн. 1) са събрани портрети и есета за бележити фигури на нашата литература и култура –  Елисавета Багряна, Димитър Димов, Панчо Владигеров, Никола Фурнаджиев, Христо Радевски, Валери Петров, Станка Пенчева, Веселин Ханчев, Иван Радоев, Лиана Даскалова, Андрей Германов и др. Попътно се описват интересни случки с Орлин Василев, Ламар, Давид Овадия, Серафим Северняк, Димитър Дублев, Първан Стефанов, Вътьо Раковски, Иван Николов и други писатели, с които го свързват общи дни и творчески вълнения. Някои от портретите са се родили от перото на Найден Вълчев отведнъж, но други са били писани в продължение на години. Трудно е да се каже кое от написаните с блестящ език четива е по-интересно: дали разказа за записките на Багряна и разговорите му с нея, дали свидетелствата за последните дни на Ивайло Петров, дали богатия на спомени портрет на Иван Радоев, в който е разкрито цяло поколение поети...
      
Втората книга от „Попътните срещи” е за „срещите” на Найден Вълчев с
Пушкин, Лермонтов, Мицкевич, Твардовски, Шагал, Омар Хайям и др. Третата пък съдържа освен пространния очерк за Сергей Есенин, кратки портрети, есета и спомени за още много поети – руски, украински, белоруски, от Прибалтика и Прикавказието. Пътешествията на Найден Вълчев са интересни и със споделения опит в преводаческото изкуство.
      
Карето от „Попътни срещи” се затваря от томче с есета, писани през последните пет години – за Димчо Дебелянов,
Георги Райчев, Димитър Талев, Елиас Канети, Николай Лилиев, Ангел Каралийчев, Леда Милева, Усин Керим, Петър Караангов, Първан Стефанов и др. Тук може да се прочете и написаното за Григорий Цамблак, което вече бе високо оценено от проф. Надежда Драгова като изследване, достойно за медиавистиката, както и спомена за композитора Димитър Вълчев, който в сътворчество с поета Найден Вълчев създаде песента „Една българска роза”.
        
Премиерата на „Попътни срещи” ще се състои на 20 април, сряда, от 18 ч. в зала „Надежда” на Столичната библиотека.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
19.04.2011 г. 22:06
Етикети:
Посетено:
1583
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12196-predstavyane-na-chetirite-knigi-na-nayden-valchev-popatni-sreshti