Издания / премиери

Стоян Райчевски възкресява стария Бургас

Премиера на "Старият Бургас" в София

Стоян Райчевски възкресява стария Бургас


◊ СЪБИТИЕТО

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на 18 април (понеделник) в 17.30 ч. ще бъде представена новата книга на Стоян Райчевски „Старият Бургас, известен изследовател на Българското Черноморие, Странджа, Родопите и др. Книгата е от поредицата „Отечество любезно” на издателство „Захарий Стоянов”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Със „Старият Бургас” Стоян Райчевски помага на всички бургазлии да си припомнят някои позабравени страници от миналото на своя град, а гостите на Бургас – да научат нещо повече за града, който и днес, както някога, продължава да има приятели навсякъде по света. В първата част на книгата са подредени в хронологичен ред основните писмени извори за историята на Бургас до началото на 1878 г. Първото запазено свидетелство е на турския пътешественик Хаджи Калфа от 1638 г., който съобщава, че до Бургас се стига за един ден път по море от Цариград. Следва описанието на Евлия Челеби, от което научаваме за трите островчета, на които имало по една хубава черква. Прелюбопитно разказват за Бургас френски и английски пътешественици, руските военни кореспонденти, но не може да се подминат сведенията за града в съчиненията на Чарлз Дикенс, в които интересното е както описанието на пристанището и търговията, която се върти на него, така и на топлите минерални бани Лиция.  Картината на града до Освобождението се допълва и от публикации във вестниците.

Втората и основна част на книгата е с публикации, отразяващи стопанския, обществения и културния живот на най-динамично развиващия се български град - от Освобождението до 1939 г. Авторът не е подредил статиите по тематика или по азбучен признак, а хронологически – по датата и годината на възникването на  явлението или началото на някакво събитие. С тази подредба се  избягва впечатлението, че се поднася енциклопедично четиво, с нея се дава възможност на читателя да влезе в динамиката на развитието на този черноморски град. За да избегне пристрастността, каквато е естествено да има като бургазлия, Стоян Райчевски не се спира на отделни личности „повече или по-малко достойни”, а те присъстват по един или друг начин в хрониката на града. Тук има за всичко, примерно първият международен футболен мач се е състоял на 7 юни 1926 г. между  „Черноморец” и „Ядран” – Белград, или кога е открита теснолинейката Бургас-Анхиало – на 14 декември 1925 г. Ще узнаете например, че общинският съвет през 1920-та е бил против обявяването на Бургас за курортен център, а първата българска и на Балканите фабрика за моливи е основана през 1924 г. Колцина знаят, че д-р Димитър Димов завършва през 1938 г. романа си „Поручик Бенц” във ветеринарната служба в Бургас, където и живее, а посещението на донския атаман граф Граббе през същата година се превръща в празник не само за Бургаската казашка станица, но и за целия град. Читателят ще се убеди още, че Бургас е център на стопанска и духовна изява на хилядите бежанци от Тракия и Македония и ще узнае много неща за вечното благородно съперничество с Варна.

Премиерата се организира в Седмицата на книгата (18-23 април), посветена на международният ден на книгата – 23 април.
Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
14.04.2011 г. 14:24
Етикети:
Посетено:
2252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12163-stoyan-raychevski-vazkresyava-stariya-burgas