Издания / премиери

Премиера на "Душата на човека" от Филип Лхамсурен

Разказ за пътуването на човека назад към корените и напред към мечтите

Премиера на "Душата на човека" от Филип Лхамсурен


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "
Душата на човека" от Филип Лхамсурен

Автора и книгата ще представи Ваня Шекерова.

На 15.04., петък, от 18.00 ч.
в галерия "Снежана", ул. "Денкоглу" 30

Сървайвърът Филип, познат ни от телевизионния екран като участник в риалити проекта „Сървайвър - Островите на перлите”, вече не просто оцелява из джунглите на Панама или из улиците на София. Излезе от печат неговата първа книга, озаглавена „Душата на човека”, издавана от ИК „
Сиела”. Над нея той работи в продължение на една година, след като се завърна от пътуване до Монголия и след като преживя там една от най-тежките си зими с рекордно ниски температури дори и за обичайно замръзналите северни провинции до Сибир.


◊ КНИГАТА

В книгата читателите ще открият познатия от екрана образ на Филип – непримирим, много искрен, често вглъбен в себе си и замислен над случващото се. С неприкрит интерес той изследва взаимоотношенията между хората, причината за злободневните им тревоги и какво би могло да вещае бъдещето, когато обществото ни предпочита да консумира, вместо да създава и пази това, което е дошло като наследство от хилядите поколения преди нас. Величествената природа на неговата втора родина Монголия провокира още по-открито тези рани на ежедневието на съвременния човек и в книгата си Филип често укорява хората в града за пагубното си нехайство към природата, към бъдещето на планетата и най-вече към още по-ценното, което носят у себе си – собствената си душа. И ако те не съзнават нейното присъствие и не успяват да чуят вътрешния си глас, тогава нищо добро не може да ги очаква.

На страниците на книгата си авторът носи отговорите на въпросите кой съм аз, има ли смисъл животът ми, как да постъпя правилно, къде е любовта. Верен спътник в приключението му са неговите тетрадки, писани най-често на път върху гърба на коня или до огъня. След обективния поглед към обществото в тях се ражда и вярата към това, което единствено можем да променим – себе си. Книгата е написана, за да бъде послание към всеки, към добрия човек, който не прави нищо, който се страхува, който чака и отлага живота си до деня, когато ще започне да живее истински.


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА И ЗА АВТОРА

Този разказ ни води към Изтока в далечната тайга на Сибир и Монголия, където студът властва през по-голямата част от годината. Земя на вълци, антилопи и коне – там цивилизацията настъпва бавно, осуетена от законите на дивата природа и вековните традиции на номадите.

Филип Лхамсурен търси първите и единствено известни корени на потеклото си. Наполовина монгол, наполовина българин, внук на тогавашния министър-председател – Номтайшир Лхамсурен, и Намсрайджав – първата жена лекар, син на талантливата художничка и преподавател по изкуства Ганханд Лхамсурен – и тримата починали, – той има своите въпроси към миналото. Но в това пътуване се преплита още една посока, невидима и важна – тя е към изначалната природа на човека, към самия себе си, а оттам и към ценностите на живота.

В този смисъл книгата „Душата на човека“ не води читателя към приключения, но сама си проправя път към него, концентрирала в себе си светоусещането за значимостта на човешкия живот, неговата свободна и непреходна същност. За кристалните мисли и прозорливото съзнание на автора, разбира се, способства широтата на пейзажа на многовековната степ, както и силуетите на непристъпните в студ свещени планини, където, ловувайки, мъжът трудно оцелява.

Едва навършил тридесет и една години, Филип има зад гърба си наситена житейска биография и нелека съдба. Още дете, той заминава с майка си за Пекин, където в бежански лагер две години семейството очаква позволение да емигрира в западна държава. Властите ги принуждават да се върнат обратно. В България двамата се местят от квартира на квартира. Бедността и тесните рамки на комунизма се превръщат в постоянно дебнеща сянка за тях. Принудени са да разпродадат цялото си имущество, в това число картини и антични предмети на изкуството. Филип често остава на улицата и там опознава живота на момчетата извън закона.

Една вечер майка му, Ганханд, слага в ръцете му билет до Монголия и настоява да замине. Филип не е съгласен и бяга от вкъщи, но след няколко сутрини стига до летището и отпътува в уречения час. Желанието на Ганханд става по-силно от неговото собствено и така връзката между син и майка расте. Тази кармична сродност между двамата се пренася и на страниците, в които ясно се долавя силното й присъствие. В Монголия се отдалечава от пошлостите на уличния живот и се влюбва в степта и нейните безкрайни хоризонти. Запознава се с шайка местни ловци на вълци и в продължение на две години ловува.

Връща се в България, за да изпрати майка си в нейните последни месеци. Останал сам, спи на улицата или намира подслон в ресторанта на малка китайска общност в София. Сменя различни професии и градове. Навършил двадесет и шест години, заминава за Франция и постъпва в Чуждестранния легион. Чувството за лична свобода се оказва по-силно от получените привилегии като френски войник и се връща отново в София. Продължава да пътува. През 2008 г. стига до Панама като част от телевизионния проект „Сървайвър“. Следващата му планирана посока отново се оказва Монголия. Успява за трети път да се докосне до нея през зимата на 2009 г.

Именно оттук започва разказът за пътуването на човека назад към корените и напред към стремежите и мечтите...

Мария Дамянова
Из предговора към книгата

Автор:
Изд. "Сиела"
Публикация:
08.04.2011 г. 14:32
Етикети:
Посетено:
2300
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12124-premiera-na-dushata-na-choveka-ot-filip-lhamsuren