Издания / премиери

Представяне на "Една дълга нощ в Бискупов" в Пловдив и София

Поетична вечер с Тереза Рийдълбаухова

Представяне на "Една дълга нощ в Бискупов" в Пловдив и София


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45", книжарници "Хеликон" и галерия "Снежана"
представят

стихосбирката на Тереза Рийдълбаухова (Чехия) "
Една дълга нощ в Бискупов" - двуезично издание

. Превод от чешки: Димана Иванова
. Представя: доц. д-р Жоржета Чолакова

• 4 април (понеделник) 2011 г., 18:30 ч.
„Хеликон-Пловдив, Център”

• 5 април (вторник) 2011 г., 18:00 ч.
София, ул. "Денкоглу" 30
Галерия "Снежана"

Вход свободен


◊ ЗА АВТОРА

Тереза Рийдълбаухова (1977, Прага) завършва чешки език и литература и френски език в Карловия университет в Прага. През 2007 г. защитава докторат по чешка литература. Понастоящем преподава чешки език към Катедрата по славистика в Сорбоната. Автор е на три стихосбирки: „Сини ябълки“ (2000), „Една дълга нощ в Бискупов“ (2005), „Дон Витор си играе и други стихотворения“ (2009) и поемата „Образ на девичи плач“ (2002).

През 2001 г. създава в дома си на Лоретанския площад Литературен салон, в който участват както чешки, така и чуждестранни поети, музиканти и художници. През 2006 г. основава асоциация „Литературен салон“, която не само организира авторски четения, но и  издава стихосбирки на поети дебютанти: Виктор Шпачек, Ян Брабец, Симона Рацкова, Ондржей Мацура, Ева Кошинска, Якуб Белан, Георги Господинов (в превод на Ондржей Заяц), Ева Оубрамова, Павлина Лесова и др. (вж. www.literarnisalon.cz).

Нейни стихотворения са публикувани в реномирани литературни издания в Чехия, Словакия, Франция, Германия, Канада, Мексико, България. Участвала е в международни поетични фестивали в Канада, Словакия, Франция и България. Предстои да излезе от печат чешко-френското издание с избрани нейни творби „Цяла нощ чаках“.


◊ ЗА ПРЕВОДАЧА

Димана Иванова
(1979, Варна) завършва Славянска филология с профил чешки език и литература и Френска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Два пъти е носител на наградата за млади преводачи от чешки език на конкурса „По стъпките на Григор Ленков“, организиран от Чешкия център в София – за превод на разказа „Калокагатия“ на Франтишек Гелнер (2002) и за превод на стихове от Катержина Рудченкова, Луиза Новакова, Радек Мали и Радек Фридрих (2006). Понастоящем е редовен докторант по Сравнително литературознание към Катедрата по чешка литература и теория на литературата във Философския факултет на Карловия университет в Прага.

Редовен сътрудник е на чешкото електронно списание www.iliteratura.cz в рубриката за български книги и е член на редакционната колегия на сп. „Българи“ в Прага.

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
03.04.2011 г. 16:33
Етикети:
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12078-predstavyane-na-edna-dalga-nosht-v-biskupov-v-plovdiv-i-sofiya