Издания / премиери

Представяне на романа "Лагерът на невинните" от д-р Ясен Калайджиев

Книга за аромата на краткото сбъдване в най-дългия път

Представяне на романа "Лагерът на невинните" от д-р Ясен Калайджиев


◊ СЪБИТИЕТО

По случай Деня на здравния работник (7.ІV.) и Деня на библиотечния работник (11.ІV.) Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” и Военен клуб – Кърджали представят романа на д-р Ясен Калайджиев „Лагерът на невинните”.

Една книга, която ни провокира да се замислим защо човекът толкова се е отдалечил от първозададения рай на невинността и защо е позволил чрез криворазбраното познание, дадено от другите, да се лиши от дълбокото и автентично възприемане на живота, така присъщо на децата. Но също така и как то да не остане детинско, а да се сдобие с мъдрото допускане, според което разпятието на личността води до възкръсването на невинността.
 
Проявата е насрочена за 30 март от 17.30 часа в голямата зала на кърджалийския Военен клуб.


◊ ЗА КНИГАТА
 
Романът на Ясен Калайджиев „Лагерът на невинните” повече формулира правилните въпроси за битието ни, за отношенията ни, особено за тези между възрастните и децата, отколкото да дава категорични отговори. Не се ограничава в рамките на вече внушените ни представи, а допуска повече възможни решения. С откровените му и точно формулирани въпроси, отговорите са много по-близко до онова, което иска да научи читателят за неговата изстрадана истина. Защото регистрацията на готови, и в повечето случаи шаблонни отговори, не прави добра услуга на четящия. А освен всичко друго, тя също е и във вечно движение, както и всичко останало. Затова въпросите в романа дори не са облечени в конкретни словесни одежди, а по-скоро са спомагателно средство за съсредоточаване, водещо до състояние на приемане на вътрешните отговори, които всички ние носим в себе си. Така някъде между редовете на текста и на преживяванията на героите се промъкват питания как да се прогони безсъзнателната тъмнина, как да се разпръснат нейните тревоги, страдания, безпокойства, как да стигнем до основите на самото съществуване, допуснало толкова много заблуди и илюзии. И най-вече до тези, свързани с природата на познанието, с границите между доброто и злото.

Тези необичайни питания проникват и в психичния човешки ритъм, и в неговата обкръжаваща атмосфера, съзират и някакво предзададено активиране на крайностите, на полюсите. И то в такива размери, които единствено могат да изведат човешката природа от нейното вцепенение и апатично вегетиране. Та така, чрез противоречията и високия градус на страданията да се стигне до прозрението за двойствената цялост - „добро-зло”. А до него не може да се стигне чрез някакви умствени заключения и упражнения. До него се стига само по пътя на опита, който, макар и да е най-дългият път на лутания и търсения, все пак е единствено водещ до осъзнаването и разбирането на конкретните ситуации и уроци. Защото обикновено тъкмо той стига до сърцето, до там, където се крият причините за всичко случващо се. И обратно, късият път на ума винаги е пренебрегвал главните мотиви и за негативите, и за позитивите в живота ни. Този път може само да констатира резултатите, но не и да стигне до нещо повече от това, както и да потърси истината, която ни прави свободни. Дори и когато осъзнава, че знанието ни е твърде ограничено, а незнанието ни доста безгранично. Затова мъдруването ни по негов адрес би било доста абстрактно и относително. Докато признанието за нашето безсилие винаги е изглеждало много по-естествено и искрено.
  
Така се случва и в „Лагерът на невинните”. Но това, че рядкото цвете на невинността тук отдавна е обрано, изобщо не води до извода, че то никога повече няма да цъфти, и то сред много други свои себеподобни. Дори самото му привлекателно и доста свенливо открояване сред многото бурени, е сигурен знак, че в едно друго време и в едно друго място неговото ухание ще се окаже твърде заразително. Като едно сбъдване на вярата в доброто, което е все още доста незабележимо. Но само засега…



*
Откъс от книгата на Ясен Калайджиев „Лагерът на невинните” може да прочетете в Електронно списание LiterNet - Из "Лагерът на невинните".
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
29.03.2011 г. 14:59
Посетено:
1555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/12031-predstavyane-na-romana-lagerat-na-nevinnite-ot-d-r-yasen-kalaydzhiev