Издания / премиери

Премиера на книгата "Светът на живите" от Георги Чаталбашев

Книга, с която може да се общува дълго...

Премиера на книгата "Светът на живите" от Георги Чаталбашев


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата "
Светът на живите. Книга с разкази и откровения" от Георги Чаталбашев

На 28 март, понеделник, от 18 ч.
в пиано-бара на Столичната библиотека

С участието на литературния критик Петко Тотев и актьора Вели Чаушев. 


◊ ЗА КНИГАТА

След дълго отсъствие името на белетриста Георги Чаталбашев се върна на книжния пазар, благодарение на издателство „Захарий Стоянов” и естествено на автора – мъдър и сладкодумен разказвач, доказал се и в предишните си книги. Впрочем мнозина помнят Георги Чаталбашев от неговия литературен подвиг – той издаде две книги „Изповедите” с анкети с най-големите наши и чуждестранни писатели. Използва модела на проф.
Иван Шишманов за анкетиране и направи психографски портрет на съвременната литература – така събра безценни мисли за човешките ценности, за смисъла на човешкото съществуване, за творчеството. С книгата си „Живот не като другите” Георги Чаталбашев стана лауреат на „Южна пролет”, после продължи белетристичния си път със сборниците „Времето и майстора”, „Слепият плъх”, „Всички неща” и сега, след повече от десетилетие, издава „Светът на живите”. 

Пъстра е книгата, в нея има разкази, есета, импресии, дори фрагменти и поантата им е „Ендшпил” в три варианта, заглавията са 85 на брой – на 240 страници. Това подсказва предпочитанията на писателя към кратките форми и той не остава само при предпочитанията си, а ни предлага истински белетристични бисери. За да възкреси света на живите, Чаталбашев вече със зрелостта и мъдростта на годините се връща към спомените от пътувания и срещи, тълкува сънищата си, възкресява и мъртвите, защото те са неотделима част от живите, преосмисля прочетено и чуто. Той, като малцина от днешните белетристи, знае цената на думите, не ги пилее, „стиска ги” и ги вкарва в повествованието точно където им е сторил мястото, за да облекат мислите му с най-подходящото словесно облекло. Знае и цената на факта, така че силата е колкото в него самият, дваж повече в есеистичното му осмисляне. Верен на публицистичните си рефлекси и гражданската си позиция, Чаталбашев не подминава и много политически, обществени и социални явления, та те са също част от живота на живите.
               
„Светът на живите” е от тия книги, с които читателят може да общува дълго и да се връща към написаното в нея, защото носи мъдрост и ни кара да оглеждаме себе си и света, който ни заобикаля. Пък и да се опитваме да го променим.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
24.03.2011 г. 21:25
Посетено:
2038
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11990-premiera-na-knigata-svetat-na-zhivite-ot-georgi-chatalbashev