Издания / премиери

Премиера за България на "Книга за гробището" от Нийл Геймън

The Sunday Times: „Напрегнат, умело разказан и запленяващ”

Премиера за България на "Книга за гробището" от Нийл Геймън


◊ СЪБИТИЕТО

На 22.03.2011 г. (вторник) от 11.00 ч. в клуб „Опера” (ул. ”Раковски” 113) Про Филмс ви кани на премиера с чаша кафе!

Премиера за България на "Книга за гробището" ("
The Graveyard Book") от английския писател Нийл Геймън


Когато през 2009 г. Американската библиотечна асоциация награждава книгата на Нийл Геймън, "
The Graveyard Book", с наградата Джон Нюбъри, сюжетът е описан като „възхитителен микс на убийство с фантазия, хумор и човешки копнеж”. Майсторът-разказвач, Нийл Геймън, се завръща с искрящ нов роман за почитателите си, които обичат модерния бестселъров роман на "Ню Йорк Таймс". Магичен, страшен и същевременно изпълнен със спиращи духа приключения, романът със сигурност ще очарова читатели от различни възрасти!


◊ ЗА АВТОРА

Нийл Геймън (
Neil Gaiman) е роден в Порчестър, Великобритания, на 10 ноември 1960 г. Журналист и писател на свободна практика. Решава да се пробва в комикс-книгите. Някои от работите му се появяват като публикации в "Time Out", "The Sunday Times", "Punch" и "The Observer". Първата му проява, свързана с комиксите, е графичната поредица за възрастни "The Sandman" (Сънчо). Това е най-известната му история в картинки, с която печели всяка значима награда в областта, включително 9-та комикс награда на името на Уил Айснър, наградата Харви, а през 1991 г. и световната награда за най-добра кратка фентъзи история, като по този начин тя се превръща в първия комикс, печелил някога литературна награда. Геймън пише както за деца, така и за възрастни. А съвместно с Тери Пратчет създават "Добри поличби". Включен е в Речника за литературни биографии, като един от десетте най-велики живи постмодерни писатели. Нийл Геймън е плодотворен създател на прозаични и поетични творби, филми, журналистически материали, комикси, текстове на песни и драматургия. Написал е не една книга, опрелена от в. "New York Times" за бестселър. Получил е наградите "Хюго", "Небюла", "Брам Стокер", "SFX" и "Локус". Работи също така и за подкрепа на правата според Първата поправка, получил е наградата Защитник на свободата през 1997 г. от Фонда за официална юридическа защита на комиксите.

Днес Нийл живее близо до Минеаполис, Минесота. Навършил 40 години, но някак успява да изглежда така, сякаш има нужда от подстригване.



◊ ЗА КНИГАТА

Нийл Геймън успява да изгради очарователен символ на детството. Книгата започва със страховита сцена – цяло семейство е прободено до смърт от „човек, на име Джак”, но най-малкият член, едва проходило бебе, успява да избяга. Съвсем скоро момченцето се оказва в близкото гробище, където духовете, които го обитават, решават да го осиновят, за да го предпазят и му позволяват да живее в техния свят. Детето, Никой Оуенс, е наречено така, защото „приличал единствено на себе си и на никого другиго”. Сюжетът съвсем бързо се насочва към разказването на по-детски и приятелски случки. Геймън, вдъхновен от „Книга за джунглата” на Киплинг, описва как детето броди между надгробните камъни, като задава многобройни въпроси и се натъква на тайните както от света на живите, така и от този на мъртвите. Всеки път, щом то се отдалечи от обичайната си игра сред надгробните камъни, се натъква на нови опасности и разбира докъде се простират възможностите и силите му и усвоява нови умения, от които се нуждае, за да оцелее, както в пределите на гробището, така и в огромния свят отвъд. Романът е подходящ за деца над 10-годишна възраст.


◊ ОТЗИВИ

School Library Journal – Списанието на училищната библиотека (Списание „Училищна библиотека”). Подходящ за деца от пети до осми клас.

"Любовта на Никой към семейството му от гробището е спойката за емоционалния център в романа - между напрежението, премерения хумор и възхитителната атмосфера на сцените. В някои епизоди Никой е преждевременно надраснал възрастта си, а многобройните капани на Джак се отплащат на престъпника малко по-страшно отколкото би трябвало, макар и само за миг. Геймън е създал един богата, изненадваща, а понякога и обезпокоителна история от страната на сънищата за таласъми, убийци, разнообразни хитрини, но все пак със семеен характер."

The Times: "Едно от удоволствията, които изпитваш, докато четеш Геймън, е способността му да разрушава очаквания и стереотипите за магия, ужас и фантастика."

The Sunday Times: "Напрегнат, умело разказан и запленяващ".

Financial Times: „Пленителна история, запечатваща се в съзнанието като кратко посвещение на надгробна плоча.”
 
Fortean Times: „Ако ни помолеха да определим
"The Graveyard Book" в жанр, бихме споделили: Това е просто книга на Нийл Геймън – жанрът на превъзхождащите”
 
Peter S. Beagle, author of "
The Last Unicorn" (Питър Бийгъл - автор на „Последният еднорог”): „The Graveyard Book" контролира със забележително майсторство сякаш играта на възхитителни джазови рефрени по класическата „Книга за джунглата” на Киплинг. Някои биха казали, че тази книга е малко бижу, но всъщност тя е нещо много повече от това, което изглежда.”

Booklist: „Истински пленителна история, мъдро разказана през призмата на различни и забавни по характери духове. На моменти е малко по-мрачно и страшно, но основното послание на романа е силно и утвърждаващо живота. Богата история с широк апел.”

Washington Post: „Също като хапка черен шоколад за Хелоуин, този роман се оказва богат, горчиво-сладък и изключително питателен.”

New York Times Book Review: „The Graveyard Book" е едновременно вълнуваща и духовита, зловеща и нежна приказка, която разкрива Геймън във върховата му форма. В този роман за чудеса Нийл Геймън следва по петите някогашните разказвачи, вплитайки една история с незабравимо очарование.”

San Francisco Chronicle: “Въпреки че се цели предимно в по-младите читатели, "The Graveyard Book" е достатъчно значима, за да задържи вниманието и на възрастните докрай... През годините Никой преминава през чудесни, страховити, а също и нежни моменти, докато Геймън ги отбелязва всеки път изключително точно с правилните вметки.”
 
The Guardian: „Трудно е дори да си представиш по-възхитително и в същото време по-страшно място от тези 300 страници”.

Автор:
Про Филмс
Публикация:
21.03.2011 г. 22:43
Посетено:
2309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11940-premiera-za-balgariya-na-kniga-za-grobishteto-ot-niyl-geyman