Издания / премиери

Премиера на "Потъване на светлината" от Сашо Серафимов

Съвременна българска поезия

Премиера на "Потъване на светлината" от Сашо Серафимов


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" ви кани на

премиера на стихосбирката

"Потъване на светлината" от Сашо Серафимов.

Представя Ангел Дюлгеров
С участието на актьора Пламен Георгиев

На 18 март 2011, 18 ч.
Радио Варна - Арт салон

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

„... Стиховете на Сашо Серафимов се сбогуват не само с колективните образи на обществото, но и с митовете на битието. Изтъкано от невероятния баланс на минало и настояще, тъмнина и светлина, борба и житейско безветрие, сътвореното от поета чете с неподозирана до сега жажда битието, оживява улиците с причудливи поетически образи, разказва истории, неразказвани досега... По пътя към „самото нещо”, към “самия живот” на светлината в себе си, неистово жадуваща да разбие конвенциите на мигновените емоции, кратките влюбвания, случайно стрелналите се надежди:

Кой да поддържа огънчето...
Вее страх.
Чупи се нещо.
Чувам го в душата си.

              (“Гердан”)

Сигурно е, че “Потъване на светлината” на Сашо Серафимов няма да спаси нито българската литература, нито света. Одухотворена до болка, до нажежаване, неговата художествена вселена все още дълго време ще удържа на ръба на отчаянието крехката надежда Поетът да се върне “като натрупване на спомени,/ които да покрият голотата” и да сподели възможното завръщане на светлината:

Да можех да съм книгата, която всеки иска да чете,
започваща с море, завършваща с безкрайност,
да съм градината на всички срещи –
с пейка и с цветя, с пътеки тайни
през тихичко минаващите редове...”


Ангел Дюлгеров

 
◊ ЗА АВТОРА

Сашо Серафимов. Роден е на 30.08.1953 г. в Добрич. Завършил е Славянския университет - София, специалност - социална педагогика. Издал е стихосбирките "Белег" (в съавторство, 1979), "Дума свободна" (1990), "Дарителят на сънища" (1994), "Врата на хоризонта" (1998), "Синият поглед на дървото" (2004) „Потъване на светлината” (2009). През 1995 г. издава книжка с приказки "Объркани приказки". Пиесата му „Шивачът на приказки” печели трета награда на международния фестивал на куклените театри „Златен делфин”. Член е на СБП. Женен, с брада.

 
Автор: ИК "Жанет 45"
15.03.2011 г. 16:51
Посетено: 1350
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11884-premiera-na-potavane-na-svetlinata-ot-sasho-serafimov