Издания / премиери

Нов брой на "Везни"

Списание за литература, изкуство, критика и философия

Нов брой на "Везни"


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе книжка 1–2 на „Везни”, списание за литература, изкуство, критика и философия на
Издателство "Гео Милев”.

Книжката се открива с прекрасното стихотворение на Първан Стефанов „Отчуждение”, в нея освен от него има поезия на Иван Гранитски, Валентин Чернев, Владимир Стоянов, Петър Първанов и Димитър Генчев.

„Поетичният глобус” е посветен на Пабло Неруда със сонетите му за любовта в превод на Николай Христозов, който е представен юбилейно и със стихотворения, спомена „С Азис Несин в Чаталджа” и непубликуваното интервю на Мариана Тодорова с поета.


◊ ОЩЕ В БРОЯ

Списанието продължава да утвърждава Гео-Милевата тематична линия с публикациите „Осем неизвестни писма на Гео Милев” от
Ружа Маринска и есето на турския писател Йоздемир Индже „Окото на Гео Милев”. Михаил Неделчев напомня за трагическия диалог Яворов – Мина през 1910 г. Книжката съдържа проза от Стефан Гечев, Станислав Стратиев, Никола Радев и Мюмюн Тахир.

Значително място за разлика от много други издания в списанието се отделя на литературната критика. Този брой предлага студии и статии от Чавдар Добрев за авангардизма на
Виктор Пасков, Петър Велчев за петокнижието на Антон Дончев и др. В рубриката „Философия и човек” е публикувана студията „Пушкин” на известния руски учен Михаил Катков. Броят е богато илюстриран с творби на американския художник от български произход Иван Вълчев.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
09.03.2011 г. 14:31
Посетено:
1228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11842-nov-broy-na-vezni