Издания / премиери

"Дизайн в архитектурна среда" от проф. д-р арх. Росица Никифорова

Мултимедийна премиера на книгата в Дома на архитекта

"Дизайн в архитектурна среда" от проф. д-р арх. Росица Никифорова


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 март от 17.30 ч. в Дома на архитекта, ул. „Мусала” 10, Варна, ще се състои мултимедийната премиера на книгата „Дизайн в архитектурна среда” от проф. д-р арх. Росица Никифорова, редактор Димитричка Железарова, художник Виктор Петков, университетско издателство ”Черноризец Храбър”, 2011.

Книгата ще представи Виолета Тончева.

 

◊ КНИГАТА

„Дизайн в архитектурна среда” е втората книга (след "Интериор. История и теория", изд. "Славена", 2008)” на проф. д-р арх. Росица Никифорова, ръководител катедра „Архитектура и урбанистика” към Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър”, която отговаря на непосредствените нужди на обучението по архитектура и ще бъде от особена полза за студентите от новата специалност архитект-дизайнер, въведена за пръв път в академичното обучение по архитектура във ВСУ „Черноризец Храбър” през учебната година 2010-2011.

Използвайки обемен информационен и илюстративен материал от различни области - история, архитектура, изкуство и други, авторката разглежда понятието дизайн извън естетическите и функционални претенции на конкретния продукт в контекста на средата, която го поражда и върху която той непосредствено влияе.

Изложението, фокусирано върху видовете дизайн, формообразуването, методите и инструментите за проектиране, извежда интегралния подход в процеса по създаването на новия архитектурен речник, сегментиран в дизайн за вътрешна архитектурна среда, дизайн за външна архитектурна среда и дизайн за среда-събитие.

Структурната логика на книгата следва в 12 глави етапите на предвиденото разностранно обучение, като застъпва принципа за надграждане на информацията с умело подбрани атрактивни акценти. Те привличат вниманието към темата, автора или метода, поощрявайки концептуалното мислене и по-нататъшното самостоятелно търсене от бъдещите архитект-дизайнери. Примерите, балансирани между теорията и практиката, цитират творчеството на водещи архитекти и дизайнери като Ееро Сааринен, Алвар Аалто, Филип Старк, Еторе Сотсас, Франк Гери, Карим Рашид, Павел Койчев и други.

Художественото оформление, поднесено със стилни визуални паузи за осмисляне на съдържанието, експресията на колористичните решения, различни за всяка глава, есенциалният подбор и премисленото разположение на снимките, плановете и прочие, не на последно място качеството на полиграфията, пренасят размишленията за дизайна в архитектурна среда и на ниво книжен дизайн, добавяйки към интелектуалното и сетивно удоволствие от общуването с тази едновременно научна и емоционална, иновативна и енциклопедична творба. „Дизайн в архитектурна среда” определено ще заинтригува една много по-широка от професионалната аудитория.

 

◊ АВТОРКАТА

Проф. д-р арх. Росица Никифорова завършва с отличие архитектура в София, специализира в Германия, защитава докторат в сферата на интериора. Преподава “Интериор”, “Търговски и бизнес сгради и комплекси” и „Дизайн за архитектурна среда” във ВСУ “Черноризец Храбър”, Варна. Автор е на статии и книги в областта на архитектурата, интериора и сценографията.

Архитектурната й практика обхваща участия в конкурси, проекти и реализации на сгради за търговия, администрация, университетско образование.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
08.03.2011 г. 18:36
Етикети:
Посетено:
2704
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11838-dizayn-v-arhitekturna-sreda-ot-prof-d-r-arh-rositsa-nikiforova