Издания / премиери

Представяне на академичното издание "Георги Иванов. Сценография. Слово и образ"

Книга за творчеството на изтъкнатия български сценограф и дългогодишен преподавател в НХА

Представяне на академичното издание "Георги Иванов. Сценография. Слово и образ"


◊ СЪБИТИЕТО

На 10.03.2011 от 17.00 ч. в галерия "Академия", ул. "Шипка" 1

официално ще бъде представено академичното издание

Георги Иванов
Сценография. Слово и образ


Изданието е дело на НХА, Катедра Сценография и отразява творчеството на изтъкнатия български сценограф и дългогодишен преподавател в НХА.

Съставител доц. Маня Вапцарова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОФ. ГЕОРГИ ИВАНОВ

Георги Стефанов Иванов
е роден през 1933 г. в Бургас. Учи в Художествената академия, специалност „Сценография" при проф. Г. Каракашев от 1955 до 1960 г. Още като студент получава професионални ангажименти в Младежкия театър – София, както и в Кюстендил, Димитровград и Ямбол. От 1961 до 1964 г. е главен художник на Драматичен театър „Адриана Будевска" – Бургас, а по-късно - на Драматичен театър „София", където след 15-годишна сценографска дейност се пенсионира през 1992. Реализирал над 180 драматични, музикални и куклени постановки в страната и в Полша, Германия, Югославия, както и 5 игрални филми.

През 1964 г. печели конкурс за преподавател по сценография в НХА, но през 1970 г. след неспечелване на конкурса за „доцент" напуска Академията. През 1983 става професор в НХА и 12 години ръководи катедра „Сценография". Участва в работата на Специализирания научен съвет по изкуствознание и изобразителни изкуства към ВАК като член и председател на Съвета. През 2000 г. се пенсионира. Един мандат е бил председател на секция „Сценография" в САБ и два мандата – на секция „Сценография" към СБХ.

Участвал във всички ОХИ „Сценография" от 1964 до 1995 г. в национални сценографски изложби в Берлин, Москва и Варшава, а също и в Пражко квадринале, биеналетата в Сао Пауло и Нови Сад.

Участвал е в международни конгреси и симпозиуми на IТI и ОISТАТ в Полша, Италия, Япония и Куба.

Удостоен е с орден „Св. св. Кирил и Методий" - I степен, „Наградата на София", наградата на СБХ и САБ и награди на национални театрални прегледи.

Проф. Георги Иванов почина през 2010 г.

Автор:
НХА, Катедра Сценография
Публикация:
01.03.2011 г. 21:04
Посетено:
3008
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11791-predstavyane-na-akademichnoto-izdanie-georgi-ivanov-stsenografiya-slovo-i-obraz