Издания / премиери

Две премиери на издателство "Сиела"

"Деград" от Васил Георгиев и "Островът" от Александър Секулов

Две премиери на издателство "Сиела"


◊ СЪБИТИЕТО

Тази седмица издателство "Сиела" Ви кани на две премиери:

• 24.02.2011 г., четвъртък, в 19.00 ч., в клуб Ginger, подлеза на "Фр. Нансен", където
Васил Георгиев ще представи третата си книга "Деград".

• 25.02.2011 г., петък, в 19.00 ч., в галерия "Снежана", ул. "Иван Денкоглу" 30, където Александър Секулов ще представи новия си роман "
Островът".


◊ ДЕГРАД

„Деград” е сборник с 13 разтърсващи разказа, написани между 2008-2010 - сюрреалистични, скандални, смешни, градски, романтични, носталгични и дори социални. Разказите маршируват върху тънкия лед на битието, свободно от прокъсаните дрехи на коректността, благоприличието и фалшивия имидж.

„Деград” е книга за разпадането на тази фалшива човешка личност, а разказите в нея убедително показват съблечения й хипостаз – объркан, питащ и търсещ отговорите вътре, в неудобните за споделяне тъмни страни на духа.

Васил Георгиев (1975, София) е един от най-оригиналните и свежи нови български писатели. Автор е на сборниците "
Будистки плаж. Разкази" (2009) и "Уличник. Истории на софийските улици" (2010). Освен това е адвокат, доктор по право и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

Първият му сборник с разкази - „Будистки плаж” беше най-обсъжданият дебют за 2009 г. и беше сред фаворитите за наградата за съвременна българска литература „Хеликон”.

Втората му книга „Уличник. Истории на софийските улици”, разказваща за легендите, героите и историите софийските улици, е номинирана за националната литературна награда „Христо Г. Данов”.

„Ърбън-готика, Web 2.0 - романтична комедия, градоустройствена есхатология, котешки диаболизъм, химическа вълшебна приказка, хладилен магически реализъм, comedie francaise, конституционална сатира, алтернативно злорадстване, метеорологичен бестиарий, финансова невинност, саркастичен маринизъм, легализация на глутеус максимус.

От задимените барове на новата българска литература, до ароматизираните възглавници на стотици (не, десетки) млади дами с добър вкус - "Деград" е задължителната книга на 2011.”
Богдан Русев


◊ ОСТРОВЪТ

След две от магическите книги на последните десет години – „
Колекционер на любовни изречения” и „Малката светица и портокалите. История на изчезването”, писателят Александър Секулов и издателска къща „Сиела” представят „Островът” - роман за любовта като щастливо корабокрушение.

Разказът отвежда на малък варовиков остров в края на Егея, където три деца плуват сред безвремието като щастливи риби. Съдбата ги изправя срещу други конквистадори на лятото. Битката е за каменно парче земя сред морето, но и за сърцето на кралица с присмехулни очи. Всеки е сам срещу всички, а всички – заедно в бурята. Докато не открият, че любовта е остров, на който се молиш да не те открият.

Книгата връща напълно забравен жанр в българската литература – романът за деца, доставящ удоволствие на читатели от всички възрасти. А и книгите за деца ги четат възрастните, за да спрат времето, е написал авторът.

Художник на рисунките в изданието е Чавдар Гюзелев.
   
Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година, живее и пише в Пловдив. Автор е на книги със стихове („
Карти и географии. Стихотворения и поеми”, „Възхитително и леко”), на сборници с есета („Високите каменни хълмове”, „История на минималната съпротива”), на пиесата „Светли хотелски стаи”. Носител на национални литературни награди. Има блог www.podigoto.com Собственик е на едни от най-емблематичните пространства за култура и изкуство в България – клуб „Петното на Роршах” и „Конюшните на царя”. Създател на празници на изкуството „Лятно време” в Старинен Пловдив.
Автор:
Изд. "Сиела"
Публикация:
22.02.2011 г. 17:55
Посетено:
2024
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11728-dve-premieri-na-izdatelstvo-siela