Издания / премиери

Премиера на новата поетична книга на Иван Гранитски „Щерна“

Митологичните видения на Иван Гранитски

Премиера на новата поетична книга на Иван Гранитски „Щерна“


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 февруари (понеделник) 2011 г., от 18 часа в зала 7 на НДК ще бъде представена новата поетична книга на Иван Гранитски
Щерна“.

Книгата носи заглавието си от едноименното стихотворение, посветено на Любомир Левчев, което ни въвежда във философията на поетическата сбирка. Съзерцанието минава през „щерната на пустотата”: „Познанието не е вън и вътре в теб/ То е душа на светлината”. Поетът е категоричен: „Ако не искаш да си жаден/ не пий/ Жаждата не утолява”.


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА

В поетичната си книга
Иван Гранитски „се отправя към едни мирогледни глъбини, които предизвикват нашата логика и ни въвеждат в свят, в който измеренията са съмнителни, бинарните структури са изтрити, точните ориентири са смущаващо размити, сравненията са плашещи. В този свят поетът се чувства „между Да и Не разполовен”, пише в послеслова към книгата проф. Иван Маразов, който прави митологичен анализ на стихосбирката, която освен въвеждащото стихотворение има и три части от по тринайсет поеми. Търсена е не само символиката на числата, авторът обаче е убеден, че „Битието е изпразнено/ от логика” и осъзнава, че новата реалност, която създава в стиховете си, е форма на „битие на мита”, която само за логиката е Небитие.

Виденията на Иван Гранитски са повече митологични, отколкото митични. Те са родени от „съня на разума” в един свят, който се перчи да е разумен, добър и просветен.

„Щерна” е издадена от издателство „
Захарий Стоянов” и отпечатана през месец декември в тираж 713 екземпляра. От тях тринайсет са номерирани като библиофилски с оригинални авторски рисунки от художника Милчо Талев.
Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
19.02.2011 г. 13:27
Посетено:
2173
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11720-premiera-na-novata-poetichna-kniga-na-ivan-granitski-shterna