Издания / премиери

Премиера на книгата "Високо под земята" от Съни Сънински

Първа книга от поредицата „Филми за четене” на Съни Сънински

Премиера на книгата "Високо под земята" от Съни Сънински


◊ СЪБИТИЕТО

"Про Филмс" подготвя нова премиера!

На 22.02.2011 г. в Дом на киното подготвяме представяне на първата книга от поредицата „Филми за четене” на
Съни Сънински – „Високо под земята. Реалистично фентъзи, издание на "ProBook".

Но не само литературна премиера, а съчетаване на кино, театър, художествена литература. Ще се опитаме да я представим по интересен и пиперлив начин. Поканили сме обществени личности и любими ваши актьори, които ще спечелят вниманието и събудят любопитството ви.


◊ ЗА АВТОРА

Още преди да го приемат във ВИТИЗ, роденият през 1970 г. Александър Иванов решава, че името му звучи твърде „инженерски”, и си избира псевдоним. Оттогава живее, твори и става известен като Съни Сънински. Спира се на това име, за да подскаже, че иска да превърне в атракция дори обикновените неща в живота. Днес един от най-зрелищните и известни наши режисьори – негови са „Охранители”, „Вечерен акт”, „Плажът”, „Алхимикът”, „Робинзон”, „Ръгби”, „Дуенде”, „Уилям Шекспир – пълни съчинения” и много други – прилага същия принцип не само в спектаклите си в различни театри в страната, но също така и в постановките си в Хърватия, Унгария и Словения.

Част от своята неизчерпаема енергия той влага в работата си по амбициозния проект „България на длан”. Мащабната експозиция, представяща макети и възстановки на знакови за България и българите сгради и исторически събития, говори по нов, различен начин – нестандартно и забавно, за реалности, които отдавна са пред очите ни, но които понякога подминаваме. Фразата, с която Сънински популяризира инициативата, е: „Да си българин в България отново е на мода!”. През 2008 г. макетът на Рилския манастир е поставен в парка „Мини Европа” в Брюксел като част от съвместен проект с Европейския парламент и Министерството на културата.

Свързана с този проект е и идеята за т.нар. „мобилен екскурзовод”, благодарение на който пътешественикът може да научи много, дори само докато стои в подножието на някой от емблематичните ни паметници. С набирането на указан телефонен номер в продължение на 5-7 минути на фона на прекрасна музика актьорски гласове разказват за обекта и драматичните обрати в неговата съдба, при това – на няколко езика. А всеки, който е показвал наши забележителности на свои чуждестранни гости или приятели, знае колко е необходимо и полезно това.

След множество постановки в Народен театър „Иван Вазов”, Малък градски театър „Зад канала”, Театър 199 „Валентин Стойчев”, Театър „Сълза и смях”, театър „Стефан Киров” – Сливен, както и в престижни театри в чужбина, дойде ред и на новия проект, плод на същата тази неизчерпаема енергия на твореца и човека Съни Сънински: поредицата книги „Филми за четене”. Първата от тях е “Високо под земята”.


◊ ЗА КНИГАТА

За какво става дума:
Дълбоко под земята на съвременна София, точно в центъра на бившата социалистическа столица, съществува клуб-атракцион, иронично наречен „Желязната Завеса”. В него неизвестни хора управляват събития и факти от криминалния свят, прикрити под гротескно изработени маски на социалистически и съвременни величия. Тук в драматична среща между двама от главните герои ще стигнем до ключовата фраза: И най-малката доза свобода те прави зависим.

Свободата като наркотик.

Какво се случва?
Нелепо съвпадение въвлича младия идеалист „Архитекта” в ужасяващата и абсурдна действителност на подземния свят в България. Неговата експозиция от миниатюрни копия на известни български сгради, наречена „Малката България”, попада като заложник в ръцете на безскрупулни, зависими и глупави бандити.

Принуден да запази живота на семейството си, своя живот и „Малката България”, Архитекта преминава през поредица от драматични, комични и абсурдни ситуации, които в крайна сметка водят до срещата му на „най-високо ниво”. Човекът, от когото зависи всичко. Най-високото място е всъщност дълбоко под земята в клуб-атракцион „Желязната Завеса”. Клуб-атракционът  „Желязната завеса” е една възстановка на социалистическото ни миналото. Там, където всичко е  „по старому”. Там, където всички са равни, защото са еднакво богати. Там, където всичко е безплатно, защото за платили прекалено скъпо.

В крайна сметка, след доста неочаквани обрати и комични ситуации, Архитекта успява да изправи враждуващите групировки една срещу друга - застанали от двете страни на „Малката България”, те предизвикват престрелка и взаимно се избиват. Експозицията остава непокътната като „по чудо”, а единственият оцелял е Архитекта.

Противопоставяйки героите и техните желания, историята върви по линията между свободата и зависимостта. Линия, която очертава атрактивно действие и оставя финален привкус на драматична равносметка за „прехода” в България.

Защо е толкова любопитно:
Книгата „Високо под земята” атакува въображението на читателя в посока на действието, визуализирането на средата и физическото поведение на героите. Книгата не съдържа дълбоки психологически анализи и потапяния в света на вътрешните описания.

Нейната задача е с езика на действието, както и с търсене на езикова специфична среда да изобразява и описва случващото се, като се цели в усещането за кинопрожекция.

Жанрът, определен като фантастичен реализъм, е продиктуван от използването на познати събития, лица, разпознаваеми сгради, реално съществуващи локации,  които са комбинирани и изграждат една фантастична, в смисъл на несъществуваща, сюжетна линия, граничеща с гротеската.

Темата е преходът на България, разбира се, метафорично прикрита, в кодове и знаци. Защо тази тема?

За поколението на 70-те години от миналия век, ще остане загадка „същността” на прехода в България. Винаги ще задаваме въпроси и ще търсим отговори. Все пак общото усещане за тези 20 години оставя вкус на синапено зърно горчивина от досегашния резултат на реформата и новите ценности, които тя наложи. Демокрацията завари хората неподготвени и без оръжие срещу хаоса. До днес усещането за „подмолна сила”, която невидимо промени ареалите на живота ни, за влияние, което дълбоко и невидимо, но мощно и всесилно владее обществото ни, стана почти категорично.

Книгата има скромното желание в идеологическо отношение да предизвика макар и кратък, но задълбочен  коментар на последните 20 години след промяната, която сме погледнали по един забавен и остър начин, без да търсим и да правим обвинения.

Книгата „Високо под земята” е „забавление” на „гърба” на отминалите години и нашата зависимост от свободата, която дълго време ни липсваше.

Привкус: 
Криминален комедиен екшън с вкус на малиново сладко с малко песъчливо камъче;
- на синапено зрънце, което не ти дава спокойствие;
- аромат на вечерен бриз, от който, без да усетиш, си настинал;
- ведро настроение като след признание на дълго пазена тайна;
Романът ме оставя с усещането, че вече съм зависим.

Няколко думи за свободата:
Свободата човек да притежава себе си е най-голямата заблуда на човечеството.
Свободен е този, който е избрал своята зависимост, а истински свободен е този, който е готов да умре за това, в което вярва.

Съни Сънински

Автор:
Про Филмс
Публикация:
18.02.2011 г. 17:17
Посетено:
2114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11714-premiera-na-knigata-visoko-pod-zemyata-ot-sani-saninski