Издания / премиери

Софийска премиера на ръкописната книга "12:21"

За Клуб 12, Ръкописната книга и още нещо

Софийска премиера на ръкописната книга "12:21"


◊ ЗА НАС

Съчинени във времето, създадени в движение, запалени от любовта и свободата, от нещо, каквото и да е то, но вярваме, че е добро, че няма баркод, излишни букви и числа. Няма роля, маска или философия. 12 не дава отговори - всеки ги намира сам. Клуб 12 се зароди като дамски, но не поставя бариери и пред членството на мъже. Свързва ни любовта към природата и изкуството, в различните му проявления.  

Вероятно сме "Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света", но не по Сароян, а по ухание на портокал в януарска утрин. Клуб 12 се роди в столично мазе, което нарекохме "Мазето на света", на 10 януари 2010 г., по сън на Руми Райк, и бе прегърнат от тези, които са го сънували също. Раждането бе уважено от десетки приятели от столичните артистични и литературни среди.

Другата ни по-мащабна инициатива бе "Равноденствие", и се проведе в деня на равноденствието, 23 септември - отново с подчертан ъндърграунд характер. Литературно четене на съвременни български поети, изложба на картини от наши приятели, арт-импровизации.


◊ КНИГАТА

Нашият дебютен проект "12:21", е по-особен поглед към книгата, намигване и провокация. Корици в бордо, букви с цвят на мед, рециклирани сънища върху рециклирана хартия. Спомен за тетрадките, в които сме писали първите си стихотворения. Уникален по рода си експеримент, една изцяло ръкописна книга.

Книгите носят печата на клуба, чийто символ е охлювът, и са номерирани от 1 до 50, какъвто е и тиражът на лимитираното издание. В проекта участват 5 съвременни български поетеси, всяка от които е представена с по 7 стихотворения. Това са:
Зорница Николова, Нада - Надежда Григорова, Таня Цветанова, Станислава Станоева и
Руми Райк.

Премиерата на "12:21" се състоя на 11.01.2011 г. в "Петното на Роршах", гр. Пловдив - място, където си дават среща съвременни български творци и музиканти. Събитието се превърна в незабравим празник на словото. Не ни забрави и култовият бай Стефчо, събирачът на автографи и кандидат за рекордите на Гинес.

Софийската премиера на "12:21" ще се проведе в "Склада", ул. "Бенковски",  на 11 февруари от 19 ч.
За събитието тиражът ще бъде "дописан". В рамките на премиерата ще представим и други видове изкуство, което ние и приятели на нашият клуб създаваме. Част от акцентите ще са картини рисувана коприна на Дона, накити-плъст от Нада - Надежда Григорова, керамика от Руми Райк, бижута ковано желязо от Игнат. Каним всички приятели на поезията и изкуствата - заповядайте!...

Автор:
Румяна Райкова
Публикация:
09.02.2011 г. 13:10
Посетено:
1575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11635-sofiyska-premiera-na-rakopisnata-kniga-12-21