Издания / премиери

Премиера на книгата "Не бой се и ела"

П. К. Яворов и неговите музи

Премиера на книгата "Не бой се и ела"


◊ СЪБИТИЕТО

Националният литературен музей и издателска къща „
Персей
представят

Не бой се и ела. Любовна лирика и писма

Великите любовни истории на Яворов, разказани от самия него и музите му Дора Габе, Мина Тодорова, Лора Каравелова

На 9.02.2011 г. (сряда) от 17 ч. в музея на Петко и Пенчо Славейкови (ул. „Раковска” 138, ет. 1) около масата, където се е събирал кръгът „Мисъл”, ще застане екипът, създал новата книга „Не бой се и ела”, разказваща историята на гениалния български поет
Яворов и фаталните жени в неговия живот – Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова.

Със съучастието си в направата, както и в представянето на книгата, Националният литературен музей стартира юбилейната програма, посветена на 35-годишнината от създаването му, назована „Живият музей” и насочена към младите.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

От сейфа на Националния литературен музей ще бъдат извадени безценни реликви, които ще бъдат показани на специалните гости на събитието: медальон с кичур от косите на Мина, любовно писмо на Яворов до Дора Габе и на Лора до Яворов, както и трогателната теменужка, подарена на Мина, но сякаш запазила следите от интимния сюжет на Дора и Яворов, чийто символен знак е била (първата стихосбирка на Дора Габе носи заглавието „Теменуги”, подобно Яворовото стихотворение...)

Нона Йотова, страстен почитател на Яворовата лирика, ще представи вълнуващи шедьоври на поета и ще сподели една тайна с ореол на мистичност, свързана с детството й и Яворов.

Книгата ще бъде представена от Катя Зографова и
Пламен Тотев.

Премиерата е отворена за всички, изкушени от вечните шедьоври на българската лирика и магнетичната личност на Яворов. Чрез писма и стихове поетът и неговите любими сами разказват историята на своите чувства. Някои от документалните материали се публикуват за пръв път.

Новото е, че в книгата намира равностойно място романът на Яворов с Дора Габе, дълго премълчаван и оставал неизвестен на широката публика у нас по едни или други причини. Любопитен акцент в частта, посветена на любовта с Мина, е скандалът с цитат от нейно писмо, поставен като мото на цикъл стихове, публикувани от Яворов в сп. „Мисъл”.

В раздела, разказващ за най-фаталната Яворова любов, читателят може да опознае различни страни от изключителния характер на Лора, както и да се възхити на творческия й талант, излял се в най-големите шедьоври на българската епистоларна традиция.

Автор:
Публикация:
07.02.2011 г. 22:26
Посетено:
3164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11627-premiera-na-knigata-ne-boy-se-i-ela