Издания / премиери

Премиера на "Буквар за влюбени" от Валери Станков

Четенето започва от Варна

Премиера на "Буквар за влюбени" от Валери Станков


◊ СЪБИТИЕТО

На 11.02.2011 г., петък, от 18.00 ч. в кафе-театъра на Фестивалния и конгресен център – гр. Варна ще се състои първото представяне на стихосбирката “Буквар за влюбени” от Валери Станков.

Книгата е дело на Издателство „
Захарий Стоянов”, редактор – поетесата Маргарита Петкова.

Слово за творчеството на поета Валери Станков ще поднесе литературният критик Иван Гранитски.

Заповядайте!



◊ ЗА КНИГАТА

Метафорични експлозии

Всяка лирическа сбирка на Валери Станков вълнува, тревожи и предизвиква възторг и трепет у читателите. Той е единосъщ, но и винаги различен. Ту ще ни изненада със съвършено неочаквана трактовка на най-банална тема и ще изтръгне от нея скритата й изкусителна красота, ту ще ни потопи в бездните на свръхсложни екзистенциални и есхатологически размишления, сякаш в някакъв несъзнателен шепот репликира Хайдегер или
Киркегор. 


„Буквар за влюбени“ е книга, която обаче цялостно ще преобърне представите на съвременната критика за границите и пределите на поетическото изображение. Стихотворенията на Валери Станков в нея приличат на самородни късове полускъпоценни камъни, странни и невиждани амалгами, изтръгнати от водовъртежа на апокалиптични страсти; могъща, разтърсваща, почти по уолтуитмановски епично разгърната образна система, предизвикателни и съзнателно търсени метафорични експлозии; буйни потоци от сравнения, на пръв поглед взаимно изключващи се съчетания от думи, глаголни вакханалии и прилагателни вихрушки, репризи и каденци, тържество на подсъзнателните дисхармонии и рационалните конструкции; бравурно разгръщане на експресионистични визии и пасторални ноктюрни. 
Поетът цял е лавина от страсти, потеглила неудържимо към неведоми бездни и недостижими върхове, мамещо кресчендо на покрусата и възторга, любовното опиянение и абсолютната самота, лудата динамика и нирваната. 
В тази поезия тупти ритъмът на народната песен, оживяват стародавни обреди, прелитат сенките на поверия и наричания, клокочат хилядолетни цивилизационни пластове. Всичко сякаш е едно кълбо, изваяно едновременно от лед и огън. Като отвъдни нашепвания звучат мотиви от поезията на големите наши предходници, великите духовни айсберги (
Яворов, Гео Милев, Вапцаров), върху чиито невидими плещи стъпва Валери Станков. След „Буквар за влюбени“ съвременната българска поезия вече става друга.

Иван Гранитски
Автор:
Публикация:
07.02.2011 г. 16:33
Посетено:
2160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11625-premiera-na-bukvar-za-vlyubeni-ot-valeri-stankov