Издания / премиери

Представяне на Енциклопедия "Българска еротика" в Русе

Радослав Радев представя своята книга пред русенци

Представяне на Енциклопедия "Българска еротика" в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на
Енциклопедия "Българска еротика" от Радослав Радев в Русе

На 02.02.2011 г. от 18.00 часа
в Регионалния исторически музей, Русе


◊ ЗА КНИГАТА

След тегнещото табу върху еротичното по времето на социализма Енциклопедия "Българска еротика” е първото систематично представяне на еротичното от древността до съвременността. Като всяка енциклопедия тя е плод на дълго проучване на различни социо-културни факти и явления в българската действителност, както и на множество литературни творби. Статиите в нея изясняват задълбочено и проникновено еротичното в нравите, обичаите, предметите и народопсихологията. В отделни статии е представена и „географията на сексулността” в резултат на изследването на десетки градове и села. Така проучването постига своята амбициозна цел, идентифицирайки еротиката у българина.

Радослав Радев държи да направи разлика между еротичното и порнографията, съотнасяйки ги спрямо изконните ценности и естетически категории. Ако трябва да бъдем по-конкретни – еротизмът е потърсен и разпознат в тайните преживявания на човека, в пренебрегването и забравата на забраняващите традиционни принципи и норми на поведение. Всичко това е илюстрирано с множество примери от еротичните помисли и подвизи на българина.

Енциклопедия "Българска еротика” е написана с много хумор, който не принизява нейната научна стойност. Напротив, веселият поглед към еротизма е подходящ, защото той е адекватен на еротичните помисли и сексуалните стремежи на човека, който в желанието да скрие половия си нагон, изпада в комични ситуации.  Радослав Радев е убеден в правотата на този подход и афористично заключава, че „Хубавата дреха на еротичното се тъче с тънката, но здрава нишка на смеха.”     


◊ ЗА АВТОРА

Доц. Радослав Димитров Радев е роден на 5 октомври 1954 година в гр. Главеница. През 1979 г. завършва българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където понастоящем е преподавател по методика на литературното обучение.

Автор е на книгите: „Алеко Константинов. Лице и опако”, „Иван Вазов и българското предвечерие”, „Енциклопедия на българската възрожденска литература (в съавторство с акад. Иван Радев), „История и култура на България в дати. Възраждане” (в съавторство с акад. Иван Радев), „От калпака до цървулите”, Енциклопедия „Българска еротика”. Интересите му в областта изобразителното изкуство пораждат монографиите: „Размисли за иконата и стенописа в българската литература”, „Сбъднати пътувания на духа чрез словото и пластиката” (в съавторство с доц. Румяна Лебедова).

Редактор на алманах „Света гора”.


Автор:
Никола Бенин
Публикация:
02.02.2011 г. 08:51
Посетено:
2575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11599-predstavyane-na-entsiklopediya-balgarska-erotika-v-ruse