Издания / премиери

Обсъждане творбите на авторите от Сливен за 2010 година

Януарски Литературен салон в РБ "Сава Доброплодни"

◊ СЪБИТИЕТО

В съответствие със създадената от години традиция, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира на януарския Литературен салон представяне „книжната продукция” на авторите от Сливен и региона, публикувана през изминалата година. В присъствието на писатели, критици и много граждани проявата започна с минути на почит към творческото дело на отишлите си неотдавна Вася Раева и
Атанас Славов.
            
Ямболските творци Димитър Бечев – литературен критик, директор на Регионална библиотека „Г. С. Раковски” в съседния град, и Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите, представиха излезлите от печат 57 произведения на авторите, членуващи в различни творчески съюзи и обединения. С обективен поглед за постиженията и несполуките, те подчертаха приложението в обзора повече на „разширената анотация и повода за размисъл над творбата като „книжовен факт” и мястото й в литературната среда”. Бе изявен стремежът в оценките да се опират главно на „качествата на текста”: без нагласи и възможности - заради ограниченото време, за обстойно рецензиране. Бе отдадено дължимото на творческата индивидуалност на всеки от авторите, на проблематиката, жанровите особености и характера на книгите.
            

◊ КНИГИТЕ

Голяма част от творбите са излезли със знака на сливенските издателски къщи „Обнова”, „Жажда” и „Компас”, а другите - отпечатани в националните издателства „
Български писател”, „Летера”, „Български книжици”, „Гутенберг”. 
            
В раздел „поезия”, с излезлите от печат 19 стихосбирки, се изявяват естетическите търсения на творци от всички поколения: от утвърдени поети като Деньо Денев, Петя Александрова, Камен Васевски, Надя Неделина и др. до обещаващи и правещи първите си стъпки лирични дарования, като Теодора Пенева, Николета Манолова, Денислава Стойчева, Симона Гълъбова и др.
            
С романи, разкази, есета, биографии и пътеписи е представен художественият свят на авторите на проза от Сливен и региона. Читателите се докосват до последните издадени книги на Атанас Славов, до новите творби на
Вася Раева, Соня Келеведжиева, Сава Пеев (юношески роман), Ана Величкова (фантастика), до антологията на сливенския хумор (съставител - сатирикът Николай Домусчиев) и др. Жадните за светлина ще черпят през годините мъдрост от посланията на Н.В.Пр. Сливенския митрополит Йоаникий „Бисери от духовната съкровищница на светите отци" (част II) и сборника му „Послания, слова и речи” (II изд.).
            
През 2010 година обогатяване бележи и сферата на отраслевите издания: с излезлите от печат краеведски, литературоведски (Атанас Цонков) и изкуствоведски изследвания (Камен Васевски), с публицистичните сборници, тези с песнопения и изследванията в областта на църковната музика (маестро Методий Григоров, автор и на книга за раноотишлия си талантлив млад диригент и музикант Димитър Григоров, негов син); на каталози, библиографски издания, методически помагала и на уникалния четиритомник „Философия на шахмата” (инж. Бенко Русев и Желязко Русев).
            
И с новите си издания от 2010 година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се утвърждава в съзнанието на сливенци като значим културен и научен център. Бяха издадени сборникът с доклади от „кръглата маса” на тема: „Комиксът за деца”, проведена по време на XII Национален  фестивал на детската книга – май 2010 г., както и сборникът с отличените по време на събитието творби от проведения тогава национален литературен конкурс “Един ден в страната на чудесата”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.01.2011 г. 15:57
Етикети:
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11583-obsazhdane-tvorbite-na-avtorite-ot-sliven-za-2010-godina