Издания / премиери

Нова книга на проф. Иван Маразов за живота на траките и тяхната култура

Ритонът на трапезата на тракийските царе

Нова книга на проф. Иван Маразов за живота на траките и тяхната култура


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата „
Ритон с глава на овен” от проф. Иван Маразов

На 26 януари (сряда) от 18 ч. в криптата на храм-паметника „Ал. Невски”.

„Ритон с глава на овен” е новата книга на проф. Иван Маразов, която пусна на книжния пазар издателство „
Захарий Стоянов”. Известният наш учен и изследовател на изкуството на траките взема повод от сребърен ритон, завършващ с глава на овен, от „Колекция В. Божков”, за да предложи нови хипотези както за функционирането на произведенията на гръцката торевтика в древна Тракия, така и за осмислянето на елинските митологични сюжети от страна на тракийската аристокрация.


◊ ПОВЕЧЕ

Още през 1978 г. проф. Маразов описва във своя монография 22 ритона. В последните години при археологическите разкопки на Георги Китов и Даниела Агре бяха открит още пет нови ритона, девет вази от този тип има и в „Колекция В. Божков”. Така се обогатяват представите не само за количеството на ритоните върху трапезата на древните тракийски царе, но и за пътищата и начините на културните и дипломатическите контакти между траките и гръцкия свят, особено през периода от последните десетилетия на V в. пр.Хр., както и за приложението на тези скъпоценни вази в миторитуалната и идеологическата система на тракийското мислене. Вече са много потвържденията, че ритонът е един от най-важните атрибути както в идеологията, така и в ритуалите на траките.

Ритоните, завършващи с глава на овен, са много популярни в древния свят – те са едни от най-ранните в Иран, срещат се в Скития, Тракия, Мала Азия, Македония, Южна Италия и др. Проф. Маразов изследва декоративната система, стила, техниката на изработка, иконографията и семантиката на ритоните с глава на овен, като се спира по-пространно на вазите от Тракия. А що се отнася да овена, той е едно от най-често принасяните в жертва животни, при това на различни божества. Популярността на това животно сред скъпоценните предмети, които със сигурност са свързани с царската идеология, вероятно се дължи на известния мит за златното руно. У ахейците, хетите, скитите и траките притежанието на кожата на златния овен е знак за богоизбраничество.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
21.01.2011 г. 11:06
Посетено:
2698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11535-nova-kniga-na-prof-ivan-marazov-za-zhivota-na-trakite-i-tyahnata-kultura