Издания / премиери

"Премиера без опашка" на книга с пътеписи за Габрово правят на 28 декември

Това е втората книга от историческата поредица на Момчил Цонев и Даниела Цонева

"Премиера без опашка" на книга с пътеписи за Габрово правят на 28 декември


◊ ПРЕМИЕРА БЕЗ ОПАШКА

„Премиера без опашка” на новата си книга с пътеписи за Габрово ще направят Момчил Цонев и Даниела Цонева.

Събитието е на 28 декември (вторник) от 17 часа в габровската книжарница „Пингвините” (ул. „Радецка” 9, на втория етаж – бившия „Детмаг”).

От 28 декември книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” ще бъде и на габровския книжен пазар. Това е втората книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна с фотографското издание „Имало едно време в Габрово”.

В поканата си към габровци за „премиерата без опашка” авторите пишат: „Каним Ви по габровски, без опашка (за да пестим от тока и топлото на книжарницата и от времето ви за празнуване) да поговорим за възрожденските пътеписи за Габрово. Какво пишат чужденци и българи за нас. И най-важното, защо пишат така за нас.”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Новата книга анализира 34 чуждестранни и български пътеписа от 1662 г. до Освобождението през 1878 г. Образът на Габрово и габровци е изчерпателно представен в няколко области – природа и география, архитектура, историческо и стопанско развитие, етнография, народопсихология, физически облик на габровци, статистически данни за населението.

Предимство е и включването в края на изданието на антология с пътеписните текстове. 

В първия том на „Габрово и габровци в старата книжнина” читателите могат да прочетат защо Габрово се е наричало „малката Виена”, храбри ли са били нашите предци, живял ли е тук Крали Марко, бунтовно място ли е било Габрово… Имат ли си възрожденските габровци бани вкъщи? Строили ли са средновековните български царе мостове над Янтра? Колко французи, руснаци, англичани или турци пишат за Габрово? Кои ни обичат повече – българските или чуждестранните пътешественици? Какви са нравите и облеклото на габровци, каква е историята, стопанството, природата и архитектурата на Габрово според пътеписите…

 

Предговори към книгата с пътеписи са написали кметът на Габрово Николай Сираков, проф. Милко Петров от журналистическия факултет към Софийския университет и Рая Заимова от Института по балканистика към БАН.

Книгата се издава от “Фондация за българска литература” и Румен Баросов в сътрудничество с Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово.

Авторите споделят, че са се сблъскали с противоречиви данни за Габрово. Например един пътеписец сравнява Габрово със северноевропейски град, друг вижда в кривите му улички нещо ориенталско, за трети пък Габрово приличал на италианските градчета. Но така Габрово става още по-красиво. Едно място е толкова по-голямо, колкото повече и различни образи се сблъскват в разказите за него, казват Момчил Цонев и Даниела Цонева.

Авторският тандем разкрива, че колекцията „Габрово – живият град” ще продължи с още издания за габровското минало. Засега те запазват в тайна какво ще е съдържанието на следващите книги от колекцията, но обещават скоро на пазара да излезе книга с любопитното заглавие „Габрово +/-” под перото на Момчил Цонев.

Автор:
Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово
Публикация:
27.12.2010 г. 10:48
Посетено:
1478
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11444-premiera-bez-opashka-na-kniga-s-patepisi-za-gabrovo-pravyat-na-28-dekemvri